Helsinki valmistautuu erilaiseen kesäkauteen - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Helsinki valmistautuu erilaiseen kesäkauteen

Kesäisellä terassillakin pitää muistaa turvavälit ja käsihygienia.

Julkaistu: 24.5. 2:00

Kahvilat, ravintolat, taidenäyttelyt, konsertit ja teatterit ovat kaupunkielämän ydintä. Koronavirusepidemia pysäytti tämän elämän maaliskuussa kertaiskusta.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) mukaan on täysin mahdollista, että Helsinki ei enää palaa entiselleen epidemian jälkeen (HS 20.5.). Tässä vaiheessa maailmanlaajuista pandemiaa tulevaisuuden ennustaminen pitkälle eteenpäin on hyvin vaikeaa. Alkavana kesänä Helsinki kuitenkin avaa oviaan maan hallituksen sallimissa puitteissa ja kaupunkielämä vilkastuu.

Museot, kirjastot, kulttuurikeskukset, sisä- ja ulkoliikuntapaikat sekä nuorisotilat avautuvat vaiheittain. Kesäleirit ja -kurssit sekä leikkipuistojen ruokailu alkavat kesäkuussa. Uimarannat avautuvat yleisölle, samoin Korkeasaari ja Talvipuutarha. Myös kahvilat ja ravintolat avaavat ovensa asiakkaille rajoitetusti. Kaupunki suunnittelee Senaatintorille turvavälejä noudattavaa suurta kesäterassia, joka toisi piristystä muuten erilaiseen kesään.

Helsinki voi näyttää alkavana kesänä hyvinkin erilaiselta kuin aiempina vuosina, koska ulkomaisia turisteja ei juuri ole. Laajan matkailuliikenteen aloittaminen laivoilla Ruotsista tai Virosta ei ole vielä näköpiirissä, risteilyaluksista puhumattakaan. Toisaalta moni helsinkiläinen viettää kesällä enemmän aikaa kotikaupungissaan, kun ulkomaanmatkat ja kesän suuret kulttuuritapahtumat eri puolilla Suomea on peruttu. Kaikilla pääkaupunkiseudun asukkailla ei ole kesämökkiä.

Koronavirustartunnoista valtaosa on tähän asti ollut Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Asukaslukuun suhteutettuna tartuntoja on kuitenkin ollut täälläkin maltillisesti.

Virus leviää rypäissä, ja ihmisjoukkojen kokoontumiset ravintoloissa, konserteissa tai sukujuhlissa ovat olleet sen leviämiselle otollisia paikkoja. Hallitus joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan koronavirukseen liittyvien rajoitusten hyötyjen ja haittojen kanssa.

Tästä eteenpäin, kun rajoituksia varovaisesti höllennetään, korostuu entisestään yksilöiden vastuu tartuntojen ehkäisemisessä.

Kesäisellä terassillakin pitää muistaa turvavälit ja käsihygienia.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat