Airbnb-asuntojen kupla puskee esiin, kun kysyntä hyytyi ja maksuistakin pitäisi selvitä - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Airbnb-asuntojen kupla puskee esiin, kun kysyntä hyytyi ja maksuistakin pitäisi selvitä

Suuria yhtiölainoja tarjonneissa asunto-osakeyhtiöissä kasvaa pian huoli, selviävätkö kaikki lainoistaan.

Julkaistu: 25.5. 2:00

Moni seuraa nyt tarkasti asuntomarkkinoita. Näkökulma vaihtelee sen mukaan, onko aikeissa ostaa ensiasuntoa, suunnitteleeko asunnon vaihtoa vai onko harkinnassa vuokralla asuminen. Epävarmuutta on paljon.

Yksi joukko, joka saattaa olla juuri nyt erityisen hermostunutta, koostuu niin sanottuun väliaikaismajoitukseen tarkoitettujen asuntojen omistajista. Tämän Airbnb-markkinan näkymät ovat muuttuneet dramaattisesti.

Omistajia voi kutsua sijoittajiksi, mutta usein kyse ei ole ollut tuoton etsimisestä jo kertyneelle pääomalle vaan riskipitoisesta toiminnasta, joka on tosiasiassa ollut velkavivulla pelaamista.

Monessa rakennuskohteessa ostajia on houkuteltu suurilla yhtiölainaosuuksilla sekä alkuvuosia koskevalla vastikkeiden ja tontinvuokran helpotuksilla.

Näissä yksityishenkilökin on päässyt pienellä pääomalla sijoittamisen makuun. Airbnb on tuonut tuloja, ja nousevat asuntojen hinnat ovat rohkaisseet siihen, että asunnon saa myytyä, kun lyhennykset ja vastikkeet alkavat nousta.

Nyt väliaikaismajoitus on tyrehtynyt ja perinteisiä vuokra-asuntoja puskee tarjolle. Pian uusissa yhtiöissä kasvaa huoli, selviävätkö kaikki yhtiölainoistaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?