Kulttuuritoimijoiden vuosi jatkuu vaikeana myös syksyllä, joten siihen pitää varautua jo nyt - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Kulttuuritoimijoiden vuosi jatkuu vaikeana myös syksyllä, joten siihen pitää varautua jo nyt

Kaiken kiireen keskellä pitäisi käynnistää pohdinta kulttuurin hätäavun periaatteista.

Julkaistu: 27.5. 2:00

Varovainen optimismi on lisääntynyt, kun viime päivien tiedot ovat kertoneet korona­virus­epidemian leviämisen hidastuneen Suomessa. Valtaosa uusista tartunnoista on todettu Uudellamaalla. Muualla maassa tapaukset ovat olleet yksittäisiä.

Ilmapiiriin vaikuttaa myös rajoitus­toimien purku. Kuunvaihde on tässä tärkeä taitekohta. Jos tilanne ei muutu nopeasti huonommaksi, usko tulevaisuuteen vahvistuu.

Kulttuurin, taiteen ja luovien alojen toipuminen vaikuttaa hitaammalta. Kevät oli raskas, ja kesätapahtumien peruminen langettaa synkän varjon myös kesän ylle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kyselyyn vastanneiden alan toimijoiden viesti epidemian tähänastisista vaikutuksista oli synkkä. Puolet sanoi toimintansa vaarantuneen olennaisesti. Neljäsosalle muutokset olivat olleet merkittäviä ja vain neljäsosalle vähäisiä.

Lähes neljäkymmentä prosenttia toimijoista oli turvautunut lomautuksiin ja moni myös irtisanomisiin. Arvio oli, että kesän aikana lomautusten ja irtisanomisten todennäköisyys vain kasvaa.

Valtiovalta on yrittänyt lievittää ahdinkoa. Vuoden toisessa lisäbudjetissa on varattu runsaat 40 miljoonaa euroa ylimääräisiin avustuksiin kriisistä selviämiseksi.

Rahat on kuitenkin mitoitettu vasta tähän mennessä syntyneiden vaurioiden paikkaamiseen. Vaikka muodolliset rajoitukset purettaisiin, kulttuuritapahtumat ja -tilaisuudet tuskin virkoavat nopeasti, vaan kriisi vain yltyy syksyllä.

Yleishyödylliset säätiöt ovat jo tulleet avuksi taiteilijoille nopeasti myönnetyillä apurahoilla, mutta se ei yksin ratkaise ongelmaa. Monen toimijan olemassaolo on uhattuna syksyn mittaan.

Valtio ja kunnat joutuvat silloin vaikeiden ratkaisujen eteen. Yksi vaihtoehto on tehdä se valmistautumattomana ja katsoa, mihin rahat lähitulevaisuudessa riittävät ja millainen kato siitä syntyy.

Parempi olisi, että jo nyt kaiken kiireen keskellä käynnistyisi pohdinta kulttuuritoimijoiden hätäavun periaatteista. Silloin vähenevät myös korvaamattomat vahingot.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?