Taloutta mittaavan kello raksuttaa mennyttä aikaa - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Taloutta mittaavan kello raksuttaa mennyttä aikaa

Suomen talouskäänne huonompaan näyttää olleen aika loiva. Todennäköisesti se vain näyttää siltä.

Julkaistu: 31.5. 2:00

Kun katsoo tuoreimpia Tilastokeskuksen keräämiä taloustilastoja, ensisilmäyksen tulkinta on liian optimistinen. Suurten yritysten liikevaihto ja bruttokansantuote (bkt) ovat Tilastokeskuksen mukaan kutistuneet alkuvuonna ja Suomi on astunut koronaviruspandemian vuoksi maltilliseen taantumaan. Tämä ei ole ihan pätevä tulkinta – ikävä kyllä.

Tilastokeskus kertoi perjantaina, että Suomen bruttokansantuote kutistui vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Edelliseen neljännekseen verrattuna bkt laski 0,9 prosenttia ja vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan verrattuna 1,1 prosenttia.

Lukemat näyttävät säällisiltä, kun ottaa huomioon koronaviruspandemian vastaisten toimien kattavuuden. Ensimmäinen vastaväite tähän on se, että Tilastokeskuksen mukaan talouden kasvukausi alkoi hiipua jo viime vuoden lopulla – silloinhan viruksen vaikutukset eivät päässeet vielä puraisemaan kasvua millään tavalla.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä bkt kutistui jo edelliseen neljännekseen verrattuna. Kuntatalouskin heikentyi viime vuonna selvästi vuodesta 2018.

Eli ilman virustakin Suomen talous ja hallituksen työllisyystavoitteet olisivat todennäköisesti joutuneet vastatuuleen.

Kevään maltillisia työttömyyslukemiakaan ei pidä tulkita kovin optimistisesti. Vaikka työttömien määrä on melkein entisellään, työllisyys on heikentynyt, kun ihmisiä poistuu kokonaan työmarkkinoilta työtä hakemasta.

Kaiken lisäksi nämä tilastot mittasivat aikaa ennen pandemian pahinta iskua.

”Kello raksuttaa mennyttä aikaa”, kertoo vanha iskelmä Mummon kaappikello.

Perjantaina julkistetut lukemat eivät ole näin nopeassa talouskäänteessä lopullisia. On erittäin todennäköistä, että kun Tilastokeskus tarkentaa bruttokansantuotteen kehityksestä kertovia lukemia myöhemmin, ne putoavat entistä syvemmälle miinuksen puolelle.

Ja talouden äkkijarrutus alkoi vasta mittausjakson lopulla. Esimerkiksi ravintolat suljettiin vasta huhtikuussa. Huhtikuussa hiljenivät myös lentokentät ja kotimaankin matkailukohteet.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?