Trzaskowski haastoi Dudan - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Trzaskowski haastoi Dudan

Puolan presidentinvaalit ratkeavat toisella kierroksella, jossa oikeistonationalistiselle Laki ja oikeus -puolueelle uskollisella presidentillä Andrzej Dudalla on vastassaan Varsovan liberaali pormestari Rafał Trzaskowski.

Julkaistu: 30.6. 2:00

Vaikka Puolan istuvaa presidenttiä Andrzej Dudaa pidettiin pitkään lyömättömänä, se, etteivät sunnuntaiset presidentinvaalit ratkenneet ensimmäisellä kierroksella, ei lopulta ollut yllätys. Voittoa ei varmistanut edes vierailu Valkoisessa talossa presidentti Donald Trumpin luona.

Koronaviruspandemian lykkäämien vaalien toinen kierros käydään kahden viikon kuluttua. Dudan ongelmaksi ei muodostunut toiselle kierrokselle noussut Kansalaisfoorumin ehdokas ja Varsovan pormestari Rafał Trzaskowski vaan maata johtavan oikeistonationalistisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński. Kaczyński ajaa koronaviruspandemian varjolla Puolaa entistäkin autoritaarisempaan suuntaan. Duda on uskollisesti hyväksynyt hallituksen kiistanalaiset lait.

Urbaanit puolalaiset näkivät vaaleissa mahdollisuuden vahvistaa oikeusvaltiota. Eurooppa-myönteinen ja liberaali Trzaskowski haluaa kääntää Puolan kurssin, joka on johtanut jatkuviin kiistoihin EU:n kanssa muun muassa oikeuslaitoksen riippumattomuudesta.

Puola on syvästi jakautunut maa, jonka kehitykseen vallanvaihto toisi muutoksen. Joka tapauksessa Laki ja oikeus on ohittanut kannatuksensa huipun.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?