Hyväksymällä Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain Kiina jättää hyvästit ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteelle - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Hyväksymällä Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain Kiina jättää hyvästit ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteelle

Kiinan kansankongressin päätös hyväksyä Hongkongin kiistelty turvallisuuslaki murentaa Hongkongin autonomian.

Julkaistu: 1.7. 2:00

Keskiyöllä 30. kesäkuuta 1997 Kiinan lippu nostettiin Hongkongin Wan Chain konferenssi- ja näyttelykeskuksessa näyttävästi salkoon. Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinalle – mutta sen piti pysyä varsin itsenäisenä vuoteen 2047 saakka.

Johtoajatuksena oli Kiinan entisen johtajan Deng Xiaopingin 1980-luvulla muotoilema ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaate. Se määrittelikin pitkään Hongkongin lisäksi myös kahden muun erityisalueen, Macaon ja Taiwanin, suhteen Kiinaan.

Nyt periaate on murentunut, kun Kiinan kansankongressin pysyväiskomitea hyväksyi tiistaina erityishallintoalueen Kiinalta Britannialle luovuttamisen vuosipäivän aattona ja laajasta kansainvälisestä arvostelusta välittämättä Hongkongin turvallisuuslain.

Laki koventaa Kiinan kommunistihallinnon otetta Hongkongista. Virallisesti se on suunnattu tukahduttamaan kovien vankeustuomioiden uhalla sellaista toimintaa, jota Peking pitää separatistisena tai kansallista turvallisuutta uhkaavana rikollisuutena.

Samalla tavoitteena on romuttaa Hongkongille taattu suhteellisen suuri autonomia ja itsenäistymiseen pyrkivän opposition mielenosoitukset.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?