Koronaviruskriisin hoito siivitti Sanna Marinin hallituksen huippusuosioon - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Koronaviruskriisin hoito siivitti Sanna Marinin hallituksen huippusuosioon

Kriisinhoitopisteet ovat kasautuneet lähinnä pääministeri Marinille ja demareille, kun taas Katri Kulmunin keskusta ja myös Maria Ohisalon vihreät ovat jääneet sivuosiin.

Julkaistu: 5.7. 2:00

Ensimmäinen HS:n mittaus nykyhallituksen onnistumisesta tuo Sanna Marinin hallitukselle (sd) murskaavan ylivoimaiset luvut: 71 prosenttia suomalaisista katsoo hallituksen onnistuneen tehtävissään hyvin. Tulos on poikkeuksellinen.

Vastaavissa gallupeissa kymmeneltä viime vuodelta toiseksi paras tulos oli keväällä 2012 Jyrki Kataisen (kok) hallituksella. Sen toimintaa piti hyvänä 38 prosenttia.

Myös pääministeriä koskevat arviot ovat ennätyskorkeat, sillä 80 prosenttia arvioi Marinin onnistuneen hyvin. Parhaimmillaankin Katainen ja Juha Sipilä (kesk) ylsivät noin 55 prosentin lukuihin.

Erot ovat tuntuvia, ja on vaikea sanoa, johtuuko Marinin ja hänen hallituksensa ylivoima vain koronaviruskriisin tähän asti hyvin onnistuneesta hoidosta.

Kiitokset kriisinhoidosta saavat lähinnä Marin ja demarit, kun taas Katri Kulmunin keskusta ja myös Maria Ohisalon vihreät ovat jääneet sivuosiin.

Koulutuskohun takia hallituksesta eronneeseen Kulmuniin eivät tunnu luottavan enää omatkaan. Alle puolet keskustan kannattajista arvioi Kulmunin tehneen hyvää työtä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi sisäministeri Ohisalo ja opetusministeri Li Andersson (vas) saavat keskustan kannattajilta paremmat arviot kuin Kulmuni.

Vihreiden kannattajista 70 prosenttia uskoo Maria Ohisalon toimineen ministerinä vähintään melko hyvin, mutta jopa 95 prosenttia heistä sanoo samaa Sanna Marinista, ja Li Anderssonistakin 77 prosenttia.

Tosin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) onnistumiseen uskoo vain 62 prosenttia vihreiden kannattajista.

Vihreät tietävät itsekin, että olisi aika nostaa profiilia. Ohisalo väläytti hallituksesta lähtöä, jollei ilmastopolitiikassa päästä syksyllä konkreettisiin päätöksiin (Iltalehti 28.6.).

Ilmastopolitiikan lisäksi hallituksen kestokykyä koettelee talouden ja työllisyyden hoito, vaikka koronaviruspandemian toista aaltoa ei tulisikaan.

Myös oppositio ärhäköitynee, vaikka tässä HS-gallupissa myös kokoomuksen kannattajista liki 70 prosenttia katsoi Marinin hallituksen tehneen hyvää työtä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

HS-gallup|Pääministeripuolue Sdp on yhä suosituin, mutta kannatuksen nousu tasaantui

Luitko jo nämä?