Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tunnustelee toimivaltansa rajoja muttei ylitä niitä - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tunnustelee toimivaltansa rajoja muttei ylitä niitä

Presidentti Niinistöön kohdistuva kritiikki vallankäytön rajojen kolkuttelusta on varsin maltillista, mikä kertoo paitsi kunnioituksesta myös jonkinasteisesta pelosta.

Julkaistu: 12.7. 2:00

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuntee juristina ja kokeneena poliitikkona tarkoin muodollisen toimivaltansa rajat. Niitä hän myös kunnioittaa. Toisinaan Niinistö kuitenkin koettelee valtansa rajoja.

Näin voi tiivistää HS:n laajan selvityksen siitä, miten Niinistö nyt valtansa huipulla laajentaa presidentin suppeahkoa ulko- ja turvallisuuspolitiikan tonttia silloin, kun katsoo siihen olevan tarvetta.

Etenkin Krimin valtaus vuonna 2014 ja sittemmin pakolaiskriisi korostivat Suomen ja samalla presidentin suurvaltasuhteiden merkitystä. Nämä suhteet ovat Niinistölle tärkeitä, mutta niiden menestyksellinenkään hoito ei näytä hänelle riittävän, vaan myös sisäpolitiikan käänteet houkuttavat ottamaan kantaa.

Seurauksena on keskustelua presidentin ja hallituksen toimivallan rajoista. Viimeksi keskustelu roihahti koronavirus­kriisin myötä maaliskuussa, kun Niinistö lähetti pääministeri Sanna Marinille (sd) kirjeen operatiivisen kriisiryhmän eli ”nyrkin” perustamisesta ja kirje tuli julki.

Päätökset siitä, miten koronaviruspandemian uhkaan vastataan, ovat sisäpolitiikkaa, vaikka toki pandemian voidaan tulkita kuuluvan myös laajan turvallisuuspolitiikan alueelle.

Tasavallan presidentillä on myös rooli poikkeusolojen toteamisessa yhdessä valtioneuvoston kanssa ja siten myös valmiuslain käyttöönotossa.

Sen sijaan EU-politiikka kuuluu hallitukselle. Silti Niinistö esitti isännöimissään Kultaranta-keskusteluissa epäilynsä EU:n yhteisvastuun kasvamisesta. Kesällä hän kertoi velkaantumiseen liittyvistä huolistaan puhelimessa EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille, mikä on herättänyt arvostelua siitä, että Niinistö käveli eduskunnan yli.

Niinistö itse torjui arvostelun kuvaten sitä ”valtapolitiikkaopiksi”. Kritiikki toimivaltarajojen koettelusta ei edes ole ollut järin kärkästä, mikä kertoo Niinistön kunnioituksesta mutta osaltaan myös jonkinasteisesta pelosta.

Presidenttiä ympäröi hiljaisuuden kulttuuri. Niinistö saa olla rauhassa valtakunnan unilukkari. Koskemattomuutta ­avittaa suuri kansansuosio yli puolue­ra­jojen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

HS-gallup|Hallitus kerää laajaa kiitosta myös kokoomuksen kannattajilta – Sisäministeri Ohisalo saa muita keskeisiä ministereitä heikomman arvosanan omiensa keskuudessa

Kultaranta-keskustelut|Presidentti Niinistö varoittaa koronakriisin velkapommista – ”Korona lisää tätä tyhjästä nyhjäisemistä”

Luitko jo nämä?