Trump ei saa taloudesta etua syksyn vaaleissa - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Trump ei saa taloudesta etua syksyn vaaleissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pelasi upporikasta ja rutiköyhää painostamalla osavaltioita avaamaan taloutta pandemiaeristyksistä, jotta talous kasvaisi syksyn vaalien alla. Hän hävisi pelin, sillä koronatartunnat kasvavat ja taloutta odottavat uudet rajoitukset.

Julkaistu: 21.7. 2:00

Samaan aikaan kun Euroopan koronalukemat kutistuvat ja talous alkaa hiljalleen elpyä, Yhdysvallat kulkee päinvastaiseen suuntaan. Yhdysvalloissa päivittäisten tartuntojen määrät vain kasvavat. Koronakuolemat lisääntynevät perässä pienellä viipeellä.

Yhdysvaltain talous oli toipumassa alkukesällä pahimmasta pandemian iskusta. Työttömyyskorvaushakemusten määrä laski jyrkästi ja kuluttajien luottamus nousi. Kesän aikana korvauksia hakeneiden lukema alkoi pienentyä yhä hitaammin. Asuntojen kauppa on käynyt melko hyvin, mutta myös lainojensa kanssa ongelmiin joutuneiden määrä kasvaa.

Kuluttajien tunnelmat ovat alkaneet synkistyä – monet odottelevat uusia eristystoimia, jotka johtaisivat työpaikkojen menetyksiin. Pelko ei ole turhaa. Muutamat osavaltiot ovat jo sulkeneet ravintoloita, elokuvateattereita ja sisäliikunta­tiloja. Jos tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan, eritystoimet laajenevat sekä maantieteellisesti että toimialoittain.

Jos näin käy, taloudelliset seuraukset ovat todennäköisesti vakavampia kuin pandemian ensimmäisen vaiheen eristystoimissa. Moni pieni palveluyritys pystyi taiteilemaan jotenkin kevään ongelmien yli, mutta toiseen yritykseen niillä eivät voimat enää riitä. Kun yritykset kaatuvat, työpaikat menetetään lopullisesti, mikä on iso isku maassa, jossa terveysturva ­tulee usein työnantajan kautta.

Yhdysvaltain koronalukemilla ja pandemian talousvaikutuksilla on suora yhteys ensi syksyn presidentinvaaleihin. Presidentti Donald Trump pelasi upporikasta ja rutiköyhää vähättelemällä pandemiaa keväällä ja painostamalla osavaltioita avaamaan talouttaan, jotta talouden kasvu­lukemat olisivat suopeita hänelle vaalien alla. Ne osavaltiot, jotka tottelivat, kärsivät nyt kasvavista tartuntamääristä ja talouden pehmentymisestä. Yhdysvaltain talous ei ehdi millään toipua ennen vaaleja. Toipumiseen saattaa mennä vuosia – ehkä pitempään kuin Euroopalla.

Trump ei voi kääntää talouskehitystä enää voitokseen. Joten odotettavissa voi olla jokin juuri vaalien alle sijoittuva ­hyvin yllättävä veto, joka hetkeksi siir­täisi amerikkalaisten katseen pois pan­demiasta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?