Vallan kolmijakoa sietäisi noudattaa puhdasoppisesti - Pääkirjoitus | HS.fi
Pääkirjoitus|Pääkirjoitus

Vallan kolmijakoa sietäisi noudattaa puhdasoppisesti

Politiikka tulisi pitää täysin erillään oikeudenkäytöstä. Nykyisin se ei aina onnistu, kuten kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) tapaus osoittaa.

Julkaistu: 2.8. 2:00

Viime päivinä on ollut keskustelua kansanedustajien sananvapaudesta. Aiheen ajankohtaisti kansanedustaja Mauri Peltokankaan (ps) kirjoitus, jossa hän alatyyliin ilmaisi näkemyksensä nykyhallituksen ministereistä.

Aihetta ovat kommentoineet yleisellä tasolla sekä entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka että nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti (Demokraatti 26.7.).

Monessa länsimaisessa demokratiassa – ja jossain määrin myös Suomessa – on käytössä paroni Montesquieun hahmottelema vallan kolmijako-oppi: On erikseen hallintovalta, lainsäädäntövalta ja tuomiovalta.

Puhdasoppiseen kolmijakoperiaatteeseen mahtuu Suomessa kuitenkin yksi poikkeus: tuomioita jakavan oikeuslaitoksen ja lakeja säätävän eduskuntalaitoksen välisen vallanjaon harmaa vyöhyke. Asia nousi esille, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen yritti saada kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Eduskunta ei odotetusti antanut syyttämislupaa.

Lupaan olisi tarvittu viiden kuudesosan enemmistö, ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä pystyi yksinkin estämään syytteen nostamisen.

Toisin kuin monissa muissa länsimaisissa demokratioissa, Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta.

Syytteet esimerkiksi ministereitä vastaan käsittelee eduskunnan perustuslakivaliokunta, ja niistä päättää eduskunta täysistunnossaan. Siis eräänlainen toverituomioistuin.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin pyrkii yksimielisyyteen. Poliittisten voimasuhteiden ei haluta vaikuttavan päätöksiin. Eduskunnan täysistunto onkin sitten kokonaan toinen asia.

Parhaillaan perustuslakivaliokunnassa on harkinnassa syytteet ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) vastaan. Häntä epäillään virkarikoksesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Eduskunta jatkaa syytteen puimista syyskuussa.

Eduskunnan äänestyspäätös Mäenpään tapauksessa osoittaa, että vallan kolmijako-oppia pitäisi Suomessa vahvistaa entisestään.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?