EU tinkii periaatteistaan, kun Puola käyttää vipuvoimaa - Pääkirjoitus | HS.fi

EU tinkii periaatteistaan, kun Puola käyttää vipuvoimaa

Oikeusvaltioperiaate haluttiin sitoa EU-budjettiin, jotta periaate saisi voimaa ja vakautta. Nyt sidos on päinvastoin vesittämässä periaatetta.

17.10. 2:00

Kun Suomen puheen­johtajuus­kausi EU:ssa päättyi vajaa vuosi sitten, johtajuus­kauden vastuu­henkilöt nostivat suurimpien saavutusten sarjaan niin sanotun oikeus­valtio­periaatteen vahvistamisen.

Periaate on tiivistetysti se, että demokratian pelisääntöjä rikkovaa maata voitaisiin rangaista leikkaamalla siltä EU:n budjetista tulevia rahoja. Periaate hyväksyttiin kesällä, mutta sen käytännön sisällöstä väännetään yhä.

Heikolta näyttää. Suomi piti aikoinaan hyvänä sitä, että periaate sai arvo­paikan, kun se tuli kytkettyä EU-budjettiin. Pandemia muutti tilanteen.

EU-budjetti on sidottu kesällä hyväksyttyyn EU:n koronavirus­elpymisrahastoon. Puola uhkaa kaataa rahaston, jos oikeusvaltioperiaatteita sotketaan sekaan. EU:lle elpymispaketti on niin tärkeä, että unioni antaa periksi ja oikeusvaltio­periaate vesitetään.

Arvopaikan arvo on muuttunut. Se, minkä piti nostaa tavoitetta, laskee nyt sitä. Onkijan kielellä: kohoon sidottiin, lyijypainoon lipsahti.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?