Maailma ei olekaan niin surkea paikka kuin luulemme - Pääkirjoitus | HS.fi

Maailma ei olekaan niin surkea paikka kuin luulemme

Ruotsalaistutkimuksen mukaan Pohjoismaiden asukkaat arvioivat nykytodellisuutta liian synkästi.

25.11.2020 2:00

Korona­virus­epidemian, ilmaston­muutoksen ja poliittisen kuohunnan keskellä on lohdullista muistaa, että asiat eivät ole niin huonosti kuin kuvitellaan. Ja monet asiat ovat viime vuosina menneet parempaan suuntaan.

Tästä asiasta meitä muistutti maanantaina julkaistu ruotsalaisen Gapminder-säätiön julkaisema tutkimus, joka selvitti, mitä Pohjoismaiden asukkaat ajattelevat maailman tilasta.

Monissa kysymyksissä vastaajat uskoivat asioiden olevan paljon huonommin kuin ne ovat. Esimerkiksi maailman pakolaiskriisiä he pitivät kymmenen kertaa todellista pahempana.

Tutkimus jatkaa edesmenneen lääkärin Hans Roslingin työtä. Tunnetussa teoksessaan Faktojen maailma Rosling todisti, että ihmiset ovat surkeita arvioimaan todellisuutta, koska asioita tulkitaan usein pelkojen tai väärien yleistysten kautta.

Yksi syypää virheajatteluun on media, joka pyyhältää paikalle katastrofien aikana mutta unohtaa kertoa, että välillä asiat sujuvat ihan hyvin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Luitko jo nämä?