Riskiarviot ydinvoimasta muuttuvat - Pääkirjoitus | HS.fi

Riskiarviot ydinvoimasta muuttuvat

Poikkeuksellinen vika Olkiluodon ydinvoimalan reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä oli muistutus ydinenergian riskeistä. Samaan aikaan ydinvoima elää kuitenkin uutta renessanssia.

12.12.2020 2:00

Olkiluodon ydinvoimalan torstainen poikkeuksellinen vaaratilanne oli muistutus ydinenergian riskeistä. Samaan aikaan ydinvoima elää kuitenkin uutta renessanssia. Syynä on sen hiilidioksidipäästöttömyys.

Vaikka Saksa ajaa alas ydinvoimansa, yli kymmenen EU-maata rakentaa tai uudistaa ydinvoimaa. Tšernobylin synkkä varjo on alkanut haihtua muualla paitsi Liettuassa, jossa on seurattu huolestuneena Valko-Venäjän kiistanalaisen Astravetsin ydinvoimalan käynnistämistä Liettuan rajalla.

Varsinainen iskusana uudessa ydinvoimabuumissa ovat kuitenkin minivoimalat. Niihin sijoittavat muun muassa Bill Gates ja Jeff Bezos. Uusi teknologia houkuttaa myös monia perinteisiä ydinvoiman vastustajia. Se on nähty myös Suomessa, jossa vihreät väljentävät ydinvoimakantaansa.

Ydinvoiman supervallassa Kiinassa ei rakenneta miniä vaan maksia. Kiinaan tulee lähivuosina yli 60 uutta reaktoria. Ydinvoimalla ja tuulivoimalla Kiina varmistaa sen, että on hiilineutraali vuonna 2060.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?