Vanha reilu on uusi epäreilu - Pääkirjoitus | HS.fi

Vanha reilu on uusi epäreilu

Annika Saarikko ymmärsi elpymisrahaston idean nurinkurisesti.

25.1. 2:00

Vuosituhannen vaihteessa kävi mäihä. EU:n valmistautuessa laajentumiseen piti muuttaa muun muassa rakennetukia, jotta rahat riittäisivät. Kun eniten tukea kaipaavia alueita Euroopassa määriteltiin, mittauksen pohjaksi otettiin tilastot vuosilta 1994–1996, koska uudemmat tilastot eivät olleet kaikkialla valmiita.

Lamasta toipuva Suomi sai hyvät tuet erityisesti Itä-Suomeen. Uudemmissa mittauksissa toipuneen Suomen potti olisi supistunut. Etenkin maakuntien puolue keskusta iloitsi: asiansa hyvin hoitanut maa sai isomman potin kuin sille oikeastaan kuului.

Nyt Suomi saa EU:n elpymisrahastosta vähemmän rahaa kuin hallitus viime vuonna oletti. Näin käy siksi, että Suomen bruttokansantuote on tuoreiden tilastojen mukaan kärsinyt pandemiasta vähemmän kuin mitä ensin arvioitiin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pitää jakoperustetta epäreiluna sen vuoksi, että asiansa hyvin hoitanut maa ei saa isoa pottia – joka sille ei oikeastaan kuulukaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?