Viharikos on peruste perua aselupa - Pääkirjoitus | HS.fi

Viharikos on peruste perua aselupa

Yhteiskunta on viestittänyt suhtautuvansa viharikoksiin vakavasti.

18.3. 2:00

On kyselty (HS 17.3.), voivatko Kansallisen kivääri­yhdistyksen NRA:n entisen puheen­johtajan Runo K. Kurkon rikos­syytteet johtaa tämän mahdollisten ase­lupien peruuttamiseen. Kurkoa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan.

Suomessa evätään noin 3 000 aselupaa vuodessa muun muassa haltijan terveydentilan tai käyttäytymisen takia. Poliisit tekevät päätökset tapauskohtaisesti, eikä niin kutsutuilla viharikoksilla ole harkinnassa erityistä painoa. Voi kysyä, pitäisikö olla.

Viharikoksella tarkoitetaan rikosta, jonka motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys uhrin edustamaa kansanryhmää kohtaan. Poliisin mukaan viharikos voi toimia ”signaalirikoksena”, jonka tarkoitus on uhkailla tai pelotella kokonaista ihmisryhmää. Jos viharikoksella halutaan pelotella uhria, ase epäilemättä lisää pelottelun tehoa.

Yhteiskunta on viestittänyt suhtautuvansa viharikoksiin vakavasti. Aseluvan peruuttaminen viharikoksiin syyllistyneiltä olisi siitä osoitus.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?