Brexitin ratkaisemattomat ongelmat syttyivät mellakoiksi Belfastissa - Pääkirjoitus | HS.fi

Brexitin ratkaisemattomat ongelmat syttyivät mellakoiksi Belfastissa

Belfastin mellakointi voi pahimmillaan riistäytyä väkivallan kierteeksi, joka vaarantaa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen.

Pohjois-Irlannissa Britannia-mieliset unionistit mellakoivat pitkin viikkoa Belfastissa. Poliisi joutui käyttämään ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen vesitykkejä tilanteen rauhoittamiseksi.­

11.4. 2:00

Yksi Euroopan unionin suurista huolista Britannian EU-eroneuvotteluissa oli, että brexit vaarantaisi Pohjois-Irlannin hauraan rauhansopimuksen. Nyt tämä riski uhkaa myös toteutua.

Pitkänperjantain rauhansopimuksen allekirjoittamisesta tuli lauantaina kuluneeksi 23 vuotta. Merkkipäivän alla Britannia-mieliset unionistit ovat kahakoineet Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa niin, että poliisi on turvautunut vesitykkeihin.

Levottomuuksien leimahtamiseen on akuutteja syitä – kuten se, ettei itsenäisyysmielisen Sinn Féin -puolueen jäseniä vastaan nostettu syytettä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin osallistumisesta koronavirusrajoitusten aikana. Varsinainen syy on silti brexitin ratkaisemattomissa ongelmissa.

Pohjois-Irlannin epävakauden juuret ulottuvat sadan vuoden taakse. Väkivallan kierrettä olivat osaltaan katkomassa rauhansopimusneuvotteluissa ensin 1990-luvulla Harri Holkeri ja myöhemmin IRA:n aseistariisunnasta neuvotellut Martti Ahtisaari. Brexit palautti taas vastakkainasettelut. Unionistien mielestä Britannia hylkäsi Pohjois-Irlannin. Sinn Féin ajaa yhdistymistä Irlantiin, ja yhdistymiskeskustelusta on tullut valtavirtaa. Pitkänperjantain rauhansopimus antaisi mahdollisuuden kansanäänestykseen siitä, kumpaan valtioon Pohjois-Irlanti haluaa kuulua.

EU yritti brexit-neuvotteluissa vaalia haurasta rauhansopimusta ja välttää tiukan rajavalvonnan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Britannian pääministeri Boris Johnson piti kiinni kovasta linjastaan senkin uhalla, että tulliraja Irlanninmeressä heikensi Britannian vaikutusvaltaa Pohjois-Irlantiin.

Britannian ja EU:n uutta suhdetta on takana kolme kuukautta. Takana on myös Pohjois-Irlannin väkivaltaisin viikko vuosiin. Unionistien mellakointiin tuli mukaan tasavaltalaisnuoria, ja kahakointi siirtyi kahtiajaon symbolisille paikoille, ”rauhanmuurille”.

Britannian, Irlannin ja Pohjois-Irlannin johdolla on paljon pelissä. Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin juuret ovat Irlannissa, ja hän tuntee tilanteen hyvin. Bidenin hallinto vaati torstaina mellakoitsijoita rauhoittumaan. Hyvä niin, sillä Bidenin sanoja kuuntelevat herkällä korvalla sekä Boris Johnson että Sinn Féin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?