Suomen kriisinhallinta tarvitsisi rokotteita - Pääkirjoitus | HS.fi

Suomen kriisinhallinta tarvitsisi rokotteita

Suomi ei voi lähettää ihmisiä kriisinhallintatehtäviin ilman koronavirusrokotusta.

19.4. 2:00

Pula koronavirusrokotteista sekä ulkoasiain­hallinnon ja sosiaali- ja terveysministeriön erilaiset näkemykset rokotusjärjestyksestä vaikuttavat Suomen osallistumiseen sotilaalliseen ja siviilikriisinhallintaan. Vaikka moni ammattiryhmä opettajista hoitohenkilökuntaan tarvitsisi kiireesti rokotteen, kriisinhallintatehtävissä tilanne on se, etteivät suomalaiset pian voi enää jatkaa operaatioissa.

Suomalaisia on maailmalla erilaisissa kriisinhallintatehtävissä noin 350. Yksi siviili­kriisin­hallinta­tehtävissä työskennellyt suomalainen on kuollut ulkomailla työtehtävissä koronavirukseen. Viime viikolla Puolustusvoimat evakuoi Libanonista 23 suomalaista rauhanturvaajaa tartuntojen takia. YK:n, EU:n ja Naton operaatioissa vaaditaan pian, että operaatioihin lähetetään vain rokotettuja.

Moni muu maa rokottaa paitsi kriisinhallinta­tehtävissä työskentelevät myös maailmalle lähettämänsä diplomaatit. Suomen odotukset heidän työlleen ovat kovat, ja kovia ovat nyt terveysriskitkin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?