Haukkumasanoista on tulossa syyteautomaatti - Pääkirjoitus | HS.fi

Haukkumasanoista on tulossa syyteautomaatti

23.4. 2:00

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen on vuorostaan joutunut syytteeseen oululaisen kaupungin­valtuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Parkkonen nimitteli Lokkaa loukkaavasti kommentoidessaan Johanna Vehkoon kunnian­loukkaus­tuomiota. Lokka on itse tunnettu solvaavista puheistaan.

Nimittelyä mahtuu maailmaan enemmän kuin ­oikeuslaitos ikinä ehtii tutkia. Käsittelyyn päätyneissä tapauksissa linja vaihtelee HS:n selvityksen mukaan sattumanvaraisesti. Vehkoo-tapauksen syyttäjä Kirsi Männikkö ehdottikin, että rikoslain kunnianloukkauspykälästä voitaisiin poistaa epämääräinen kohta, jonka perusteella yksittäinen haukkumasanakin voi olla rikos (HS 21.4.).

Ehdotusta on syytä harkita. Poliisin ja oikeus­laitoksen resurssit kannattaa keskittää järjestelmällisen häirinnän ja vainoamisen kitkemiseen. Yksittäisistä haukkumasanoista käräjöiminen kääntyy helposti farssiksi. Ei unohdeta, että toisten nimittelijä nolaa aina myös itsensä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?