Tosi-tv:ssä esiintyvät todelliset ihmiset - Pääkirjoitus | HS.fi

Tosi-tv:ssä esiintyvät todelliset ihmiset

Tosi-tv on suosittua viihdettä, mutta sitä pitää tehdä osallistujia kunnioittaen.

4.5. 2:00

Television niin sanotut tosi-tv-ohjelmat ovat muuttuneet koko ajan rajummiksi. Ohjelmissa haetaan ääri­tilanteita ja suuria tunteita, joihin liittyvät usein alkoholi ja seksi.

Yleisradion MOT-ohjelma (3.5.) kuuli tosi-tv-ohjelma­formaatteihin osallistuneiden kokemuksia sekä perehtyi sopimuksiin, joita osallistujat joutuvat allekirjoittamaan. Ohjelmat olivat Nelosen Big Brother ja Temptation Island sekä Ylen Au pairit.

Haastatellut kertoivat raskaista kokemuksista. Julkisuus oli aiheuttanut heille ikävyyksiä ihmissuhteissa ja työssä sekä mielenterveysongelmia. Sopimuksessa osallistujat sitoutuvat esimerkiksi pysymään kuvauksissa tai vaikenemaan ohjelmaan liittyvistä asioita sopimussakon uhalla. MOT:n haastattelemat oikeusoppineet pitivät sopimuksia kyseenalaisina niin osallistujien perusoikeuksien kuin esimerkiksi työlainsäädännönkin kannalta.

Tosi-tv on suosittua viihdettä, mutta sitä pitää tehdä reilusti ja osallistujia kunnioittaen. Kysymys ei ole roolihahmoista vaan oikeista ihmisistä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?