Biden pani CIA:n selvittämään viruksen alkuperää - Pääkirjoitus | HS.fi

Biden pani CIA:n selvittämään viruksen alkuperää

Virologien mukaan uuden koronaviruksen perimä näyttää luonnolliselta.

Wuhanin viruslaboratorio viime helmikuussa WHO:n tutkimusryhmän vierailun aikaan.

29.5. 2:00

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi keskiviikkona maansa tiedustelupalvelut ottamaan selvää pandemian aiheuttaneen koronaviruksen alkuperästä. Maassa elää sitkeänä Donald Trumpin toistama väite, että virus ei hypännyt ihmisiin lepakoista vaan Wuhanissa toimivasta Kiinan valtion viruslaboratoriosta.

Yhdysvalloissa on heikko luottamus pandemian lähdettä selvittäneeseen Maailman terveysjärjestöön (WHO) ja etenkin Kiinaan, joka kieltäytyi antamasta WHO:n pyytämää alkuperäisdataa. Wall Street Journal -lehti julkaisi hiljan tiedusteluraportin, jonka mukaan kolme Wuhanin laboratorion työntekijää joutui marraskuussa 2019 sairaalaan covid-tautia muistuttavien oireiden vuoksi. Kiina raportoi ensimmäiset tapaukset vasta joulukuussa.

Maailman virologien mukaan viruksen perimä näyttää luonnolliselta ja peukaloimattomalta. Kautta aikojen ihmiskunta on saanut uudet tautinsa eläimiltä ilman mitään teknisiä väliintuloja. Jos laboratoriolla olisi nyt rooli, se olisi jymy-yllätys.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?