Tehohoidon kapasiteettia pitää kasvattaa, jotta tulossa olevista koronapotilaista selvitään - Pääkirjoitus | HS.fi

Tehohoidon kapasiteettia pitää kasvattaa, jotta tulossa olevista koronapotilaista selvitään

Rokottamatta on yhä noin 600 000 aikuista, joista tietty osuus sairastuu vakavasti.

Pienissä sairaaloissa on vain muutamia tehohoitopaikkoja.

20.10.2021 16:30

Rokottamattomat koronapotilaat kuormittavat jo sairaaloiden teho-osastoja osassa Suomea. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) jouduttiin viime viikolla siirtämään ruuhkan vuoksi kymmenen sydänleikkausta. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kehotti Ylen uutisissa alueellisia viranomaisia palauttamaan rajoitustoimia.

Keskiviikkona Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa Hyksissä oli kuitenkin tehohoidossa vasta 13 koronapotilasta ja koko Suomessa 33, puolet siitä mitä viime keväänä. Tähän asti on tehohoidettu kaikkiaan hiukan yli tuhat koronaan sairastunutta. Paljon enemmän on luultavasti tulossa.

Koronan varmistetusti sairastaneita suomalaisia on 150 000. Rokottamatta on yhä noin 600 000 aikuista, ja elleivät he herää ottamaan rokotetta, he saavat kaikki ennemmin tai myöhemmin koronatartunnan. Tietty osuus myös sairastuu vakavasti.

Tartuntojen ja sairastumisten tahtia voidaan valikoiduin rajoituksin jarruttaa, mutta Suomea ei enää panna kiinni aiempaan tapaan. Virus ei sillä häviä eikä sairastuvien loppusumma vähene. Potilaita riittää siis sairaaloihin koko tulevan talven ja todennäköisesti seuraavinakin talvina.

Johtopäätös on, että hoidon kapasiteettia pitää lähivuosiksi kasvattaa. Suomessa tehohoitopaikkoja on yhteensä noin 250. Se on eurooppalaisella mittapuulla niukasti. Paikkoja tarvitaan myös muille sairaille ja leikkauspotilaille. Osa pitäisi olla vapaana onnettomuuksien ja muiden ennakoimattomien tapahtumien varalle.

Tähän asti koronasta on selvitty leikkauksia lykkäämällä, potilaita siirtelemällä ja henkilökunnan kestokykyä venyttämällä. Vuodesta toiseen hoitajia ei voi ylikuormittaa eikä hoitovelkaa kasvattaa. Pahin pullonkaula tehohoitopaikkojen lisäämisessä on jo valmiiksi vallitseva hoitajapula. Siihenkin pitää löytää lääkkeet.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?