Venäjä tukahduttaa muistoa - Pääkirjoitus | HS.fi

Venäjä tukahduttaa muistoa

Venäjän viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin arvostetun ihmisoikeusjärjestö Memorialin sulkemiseksi. Järjestö on demokratiatyön lisäksi pitänyt esillä totuudellista kuvaa Stalinin ajan terrorista.

Mies kantoi tikkaita Memorialin toimiston edessä maaliskuussa 2012, kun rakennuksen seinä oli sutattu ”ulkovaltain agentti” -tekstillä.

13.11. 2:00

Venäjän viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin maan arvostetuimman ihmisoikeusjärjestön Memorialin sulkemiseksi. Syyttäjä puhuu muun muassa äärijärjestö- ja ”ulkovaltain agentti” -lainsäädäntöjen rikkomisesta.

Venäjän viranomaiset ovat viime aikoina kiihtyvällä tahdilla julistaneet järjestöjä, viestimiä, toimittajia ja aktivisteja ”ulkovaltain agenteiksi”, kun vallanpitäjät vaientavat kriittisiä ääniä. Memorial oli ensimmäisiä statuksen saaneita vuonna 2014.

Jo neuvostoajan lopulla syntyneen järjestön sulkeminen on valtava isku Venäjän kansalaisyhteiskunnalle, mutta asiassa on vielä synkempi puoli.

Demokratiatyön lisäksi Memorial on nimittäin pitänyt esillä totuudellista kuvaa historiasta, erityisesti Stalinin ajan terrorista. Tarkoittaahan järjestön nimikin muistomerkkiä. Nyt vallassa olevat miehet ovat kuitenkin tehneet uransa orgaaneissa, joiden edeltäjät suorittivat terrorin. Historiallinen totuus on heille uhka.

Sen unohtaminen on kuitenkin vaarallista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?