Avaruusruoka ravitsee myös Maassa - Pääkirjoitus | HS.fi

Voittoisa suomalainen avaruusruoka ravitsee Maassakin

Soleiini voitti Nasan avaruusruokakisan.

Leivonnaisen täytteessä on soleiinia.

19.11.2021 2:00

Suomalaisia astronautteja ei ole lähtökuopissa Marsiin eikä edes Kuuhun, mutta pitkille matkoille lähteviä avaruuden valloittajia voidaan pian ruokkia suomalaisella ravinnolla. Espoossa toimiva Solar Foods voitti Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan avaruusruokakilpailun, jonka palkinnot jaettiin maanantaina (HS 17.11.).

Yrityksen kehittämä proteiinijauhe on mikrobimassaa, jonka kasvattamiseen tarvitaan vain sähköä ja ilmaa. Kasvustoa ruokitaan ilmasta siepatulla vedellä ja hiilidioksidilla. Proteiinille on annettu nimeksi soleiini.

Solar Foods on ilmoittanut rakentavansa Vantaalle ensimmäisen soleiinitehtaan, jonka on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2023 ja tuottaa proteiinijauhetta sata tonnia vuodessa eli riittävästi viiteen miljoonaan ateriaan.

Keksinnöllä voi olla vielä suurempi merkitys Maan pinnalla kuin avaruudessa. Se mahdollistaa ravinnontuotannon kasvavalle väestölle ilman maankäyttöä ja tuotantoeläimiä, jotka kuormittavat ilmastoa ja jouduttavat luontokatoa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?