Yhteiskunnan polarisoitumisesta saattaa tulla pandemian poliittinen jälkitauti - Pääkirjoitus | HS.fi

Yhteiskunnan polarisoitumisesta saattaa tulla pandemian poliittinen jälkitauti

Koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi Hollannissa ja Itävallassa.

Hollannin Rotterdamissa koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset riistäytyivät mellakoiksi viikonvaihteessa. Mielenosoittajat polttivat polkupyöriä ja autoja.

22.11. 16:30

Koronaviruspandemian uusin aalto on saanut monet Euroopan maat taas kiristämään koronarajoituksiaan ja palaamaan jopa täysimittaisiin sulkutoimiin. Itävallassa astuivat maanantaina voimaan tiukat rajoitukset ja koronarokotuksista tulee helmikuusta lähtien pakollisia. Saksassa pohditaan samaa.

Punninta vaatii tasapainoilua, sillä on tärkeää, että suurin osa kansalaisista ymmärtää kulloistenkin toimien tarpeellisuuden. Nyt ymmärrys eri puolilla Eurooppaa rakoilee ja koronarajoituksia vastustavien otteet radikalisoituvat. Viikonvaihteessa koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi Hollannissa ja Itävallassa.

Pandemian ja talouskriisien kaltaiset poikkeusajat ovat herkkiä poliittiselle manipuloinnille. Epäluuloa vallanpitäjiin kylvävät radikaalit ja autoritaariset liikkeet hyödyntävät taitavasti kriisejä.

Koronarajoitusmielenosoituksista tilaa ovat löytäneet monenlaiset marginaaliryhmät. Koska koronakriisin hoito on vaatinut hallituksilta poikkeuksellisen keskitettyä vallankäyttöä ja päätöksentekoa, autoritaariset liikkeet ovat nähneet tilaisuuden hyökätä vallanpitäjiä vastaan väittämällä pandemian leviämistä hillitseviä rajoituksia sorroksi.

Osa liikkeistä saa tukea Venäjältä. Sen ulkomaille kohdistuvaan propagandaan kuuluu yritys horjuttaa luottamusta lietsomalla epäluuloa koronarokotuksia ja -rajoituksia vastaan.

Koronapolitiikassa on tärkeää, että ihmisten terveysturvallisuudesta pidetään huolta vain välttämättömillä ja oikea-aikaisilla rajoituksilla. Vastuulliset päättäjät ja viranomaiset varmistavat myös sen, ettei mikään taho käytä hyväkseen yhteiskunnan poikkeustilaa. Kansalaisten on pystyttävä luottamaan paitsi pandemiatoimiin myös siihen, että väkivaltaiseen radikalisoitumiseen puututaan.

Yhteiskuntaa ei pidä päästää pandemian poliittisena jälkitautina polarisoitumaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?