Rahapolitiikka ei suju käskyläisiltä - Pääkirjoitus | HS.fi

Rahapolitiikka ei suju käskyläisiltä

Keskuspankkien itsenäisyyttä yleensä kunnioitetaan - paitsi Turkissa, jossa kunnioituksen puutteen seuraukset näkyvätkin.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan (oik.) nimitti keskuspankin pääjohtajaksi Şahap Kavcıoğlun, kun edellinen pääjohtaja yritti tehdä oikeita ja perusteltuja rahapolitiikan ratkaisuja. Nyt niitä ei enää tule.

24.11. 2:00

Pahimmatkin populistijohtajat ja diktaattorit varovat sorkkimasta maansa rahapolitiikkaa. Rahapolitiikan itsenäisyys tuntuu olevan vahvassa yhteydessä valuutan vakauteen ja arvoon.

Esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin on sallinut yllättävän suuren itsenäisyyden maansa keskuspankille ja sen pääjohtajalle Elvira Nabiullinalle. Luottamus on palkittu melko vakaalla ruplalla.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden jatkoi maanantaina keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin toimikautta. Biden ei etsinyt omasta puolueestaan Powellille korvaajaa, mikä oli varmasti viisasta. Keskuspankki kaipaa täyttä uskottavuutta, kun rahapolitiikkaa aletaan nyt kiristää.

Turkkikin käy esimerkiksi – huonoksi esimerkiksi. Turkin johtaja Recep Tayyip Erdoğan nimitti keskuspankkiin käskyläisen, Şahap Kavcıoğlun. Maata riivaa kova inflaatio, valuutan arvo heikkenee, ja samaan aikaan Kavcıoğlu laskee käskystä ohjauskorkoa. Hän painaa kaasua, kun pitäisi jarruttaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?