Hongkongissa saatiin taas uusi näyte Kiinan johdon herkkänahkaisuudesta - Pääkirjoitus | HS.fi

Hongkongissa saatiin taas uusi näyte Kiinan johdon herkkänahkaisuudesta

Tuomioistuin langetti nuorelle itsenäisyys- ja demokratia-aktivistille Tony Chungille yli kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion.

Hongkongilainen itsenäisyys- ja demokratia-aktivisti Tony Chung sai tiistaina yli kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion laajan kansallisen turvallisuuden lain nojalla.

25.11. 2:00 | Päivitetty 25.11. 8:09

Kiinan tiukasta otteesta Hongkongista saatiin taas muistutus, kun 20-vuotias itsenäisyysaktivisti Tony Chung tuomittiin tiistaina yli kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Chung on tähän mennessä nuorin ankaran kansallisen turvallisuuden lain nojalla tuomittu.

Kiinan johto säädätti lain kesällä 2020, kun se halusi kukistaa Hongkongin demokratiamielenosoitukset. Niissä vaadittiin Hongkongille laajempaa itsehallintoa, ja keskushallinto hermostui itsenäisyyspuheiden suosion kasvettua.

Itsenäisyysmieliset ovat Hongkongissa pieni vähemmistö, mutta Kiina ei siedä edes keskustelua asiasta. Uusi laki käytännössä kielsi itsenäisyysmieliset toimet ja Kiinan johdon arvostelun sekä lopetti demokratiakasvatuksen kouluissa. Kiina perusteli lakia sillä, että osa mielenosoituksista oli ollut väkivaltaisia. Se olikin jakanut hongkongilaisia.

Hongkong ja sen oikeuslaitos ovat aiempaa tiukemmassa otteessa. Chungin tuomio on uusin näyte Kiinan johdon herkkänahkaisuudesta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?