Ruotsin blokkipolitiikka vei Magdalena Anderssonin heti umpikujaan - Pääkirjoitus | HS.fi

Ruotsin blokkipolitiikka vei Magdalena Anderssonin heti umpikujaan

Ruotsin sosiaalidemokraattien uhkapeli kosahti, ja Magdalena Anderssonin ensimmäinen yritys pääministeriksi jäi lyhyeksi.

Ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson pyysi heti eroa tehtävästään.

25.11. 16:30

MagdalenA Andersson teki keskiviikkona Ruotsin poliittista historiaa. Hänet oli valittu Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi. Seitsemisen tuntia myöhemmin hän erosi – vaikkei ollut vielä virallisesti ehtinyt aloittaa pääministerinä.

Ruotsin sosiaalidemokraattien uhkapeli kosahti. Entinen pääministeri Stefan Löfven yritti siirtää vallan Anderssonille, joka kaatui kuitenkin samaan blokkipolitiikan sumaan, jossa Löfven kesällä kompuroi. Ruotsin politiikka on mennyt lukkoon, jota on vaikea avata.

Ensin Andersson taiteili demarien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitukselle tuen vasemmistopuolueelta. Vasemmisto sai haluamansa eläkekorotukset. Kaupanteko oli liikaa hallituksen toiselle tukipuolueelle keskustalle. Ruotsissa on joka tapauksessa ensi vuonna vaalit, ja siksi keskustalla ei ole halua puolueen kannatusta syöviin kompromisseihin.

Keskusta pelaa niin, että puolue kelpaisi myös oikeistoblokin äänestäjille. Demareilla ei olisi varaa suututtaa keskustaa, sillä liberaalipuolue valitsi oikeistoblokin. Oikeiston dynamiikka taas muuttui, kun porvaripuolueet hyväksyivät yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. Ympäristöpuolueelle ja keskustalle tällainen yhteistyö on mahdotonta – eikä keskustaoikeisto tee mitään vasemmistopuolueen kanssa.

Keskiviikkona valtiopäivät äänesti paitsi pääministeristä myös budjetista. Keskustapuolue äänesti vastaan, ja hallituksen budjetti kaatui. Andersson olisi suostunut johtamaan Ruotsia opposition budjetilla, mutta vihreät eivät. Vihreät lähtivät hallituksesta, ja vasta luottamuksen saaneen Anderssonin oli erottava.

Demareille sopisi johtaa Ruotsia yksin. Silloin välttyisi edes väännöltä hallituksen sisällä.

Ruotsin blokkipolitiikassa vasemmisto ei pelaa yhteen, ja oikeistolla on voimaa vain ruotsidemokraattien kanssa. Nyt Ruotsia on miltei mahdoton johtaa. Valtapeli vei Anderssonin heti umpikujaan, josta hän peruuttelee yrittääkseen uudelleen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?