Krista Kiuru ei varoitellut turhaan, mutta rokotusvälien arviointi olisi paras jättää asiantuntijoille - Pääkirjoitus | HS.fi

Krista Kiuru ei varoitellut turhaan, mutta rokotus­välien arviointi olisi paras jättää asian­tuntijoille

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä päättää ensi viikolla uusista suosituksista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vaati torstain tiedotustilaisuudessa rokotusviranomaisia ottamaan huomioon yhteiskunnan tahtotilan.

27.11.2021 16:30

Krista Kiurua (sd) voi syystä nimittää tahtopoliitikoksi. Perhe- ja peruspalveluministeri jäi alkusyksystä melko yksin varoittaessaan, että kaikkien koronavirusrajoitusten nopea purkaminen voi johtaa tartuntojen riehaantumiseen. Kun varoitus nyt on osoittautunut aiheelliseksi, Kiuru on saanut yhdessä rysäyksessä läpi muun muassa anniskelun lopettamisen ravintoloissa klo 17 alkaen, rajan testausvaatimusten jatkon sekä uuden rokotusstrategian.

Anniskelu- ja aukiolorajoitukset ovat tässä tilanteessa järkeviä. Ravitsemisliikkeet vapautuvat halutessaan rajoituksista vaatimalla asiakkailta koronapassia, mikä puolestaan kannustaa rokotusten ottamiseen. Rajallakin olisi yhä hyvä pystyä jarruttamaan virusta, ainakin sen uusia ja mahdollisesti uhkaavia muunnoksia, jollainen juuri löytyi Etelä-Afrikasta.

Rokotusstrategian avulla Kiuru pyrkii kuitenkin panemaan ruotuun rokottamisen asiantuntijoita. Uudessa rokotusstrategiassa tavoite ei ole vain vähentää tautitaakkaa, estää kuolemia ja turvata terveydenhuollon kantokykyä vaan myös vähentää tartuntojen määrää. Tällä perusteella ministeri ja ministeriö ajavat kolmansia rokotuksia yli 40-vuotiaille pikaisesti – jopa ennen Euroopan tartuntatautiviraston EDCD:n ja kotimaisten asiantuntijoiden suosittamaa kuuden kuukauden vähimmäisväliä – vaikka terveillä työikäisillä suoja vakavaa tautia vastaan olisi yhä erinomainen. Uuden strategian pohjalta myös alle 12-vuotiaat lapset voitaisiin rokottaa epidemian hillitsemiseksi, vaikka rokottamista ei katsottaisi heidän oman terveytensä kannalta tarpeelliseksi.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar kokoontuu ensi keskiviikkona päättämään suosituksensa alle 60-vuotiaiden kolmannesta rokotuskierroksesta ja alle 12-vuotiaiden rokottamisesta. Ryhmä olisi ansainnut rauhan työlleen, ja sen suosituksille olisi syytä antaa päätöksenteossa painoa. Paras asiantuntemus rokotusten hyötyjen ja parhaiden rokotusvälien arvioimiseen tuskin löytyy ministereiltä tai edes pääkirjoitustoimittajilta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?