Kaikki odottavat, millainen sopimus teknologia-alalle saadaan - Pääkirjoitus | HS.fi

Kaikki odottavat, millainen sopimus teknologia-alalle saadaan

Työehtosopimusneuvottelujen venyminen yliajalle ei ole kovinkaan harvinaista, ja teknologiateollisuuden sopimus määrittää paljolti palkankorotusvaraa myös muilla aloilla.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvottelurupeama jäi keskiviikkona lyhyeksi.

1.12.2021 16:30

Teknologiateollisuuden työnantajien ja alan työntekijöitä edustavan SAK:laisen Teollisuusliiton neuvottelut katkaistiin keskiviikkona vain parin tunnin istumisen jälkeen. Ala on nyt sopimuksettomassa tilassa, sillä vanha työehtosopimus päättyi keskiviikon vastaisena yönä.

Viimeisen neuvottelun lyhyestä kestosta saattoi päätellä sen, minkä neuvottelijat sanoivat sitten ääneenkin: työntekijöiden ja työnantajien näkemykset muun muassa palkankorotusvarasta olivat kaukana toisistaan. Palkankorotusten lisäksi erimielisyyttä oli sopimuskauden pituudesta ja palkankorotusten jakamisesta.

Uusista neuvotteluista ei ole toistaiseksi sovittu. Teollisuusliiton hallitus on kutsuttu koolle perjantaina. Siltä voi kenties odottaa ensimmäisiä painostustoimia, eli ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.

Neuvottelujen venyminen yliajalle ei sinänsä ole työmarkkinoilla kovinkaan harvinaista.

Teknologiateollisuuden työntekijäsopimuksen painoarvo on sitä paitsi huomattavasti suurempi kuin sopimuksessa mukana olevan väen määrä – työntekijöitä on vajaat 200 000. Muut alat seuraavat nimittäin tarkkaan, millaiset palkankorotukset Teollisuusliitto saa neuvoteltua alan työntekijöille. Siitä tulee lähtökohta kaikille muille aloille.

Teknologiateollisuudessa ainakin joillakin yrityksillä voisi olla varaa maksaa reippaitakin korotuksia. Monen yrityksen tilauskirjat pullistelevat ensi vuoden loppupuolelle asti. Kaikilla aloilla ei kuitenkaan ole samanlaista palkankorotusvaraa, joten valtakunnallisista työehtosopimuksista nyt uuden Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kautta neuvotteleva työnantajapuoli joutuu miettimään ainakin hiukan sitäkin, miten kallis palkkakierros nyt avataan. Se ei taida olla Teollisuusliiton päänsärky.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?