Miksi nykytaide on niin vaikeaa? - Pääkirjoitus | HS.fi

Miksi nykytaide on niin vaikeaa?

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot annettiin kokeelliselle romaanille ja taiteen ja yleisön suhdetta pohtivalle tietokirjalle.

Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä pohtii kirjassaan sitä, miksi nykymusiikki on niin vaikeaa, ettei se aina kiinnosta suurta yleisöä.

2.12.2021 2:00

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin keskiviikkona. Romaanipalkinnon voitti Jukka Viikilä teoksellaan Taivaallinen vastaanotto. Tieto-Finlandian sai Osmo Tapio Räihälä kirjallaan Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa. Kirjat sopivat luettavaksi parina: Viikilän kirja on ”himmelimäinen” kokeellinen romaani, ja Räihälän teos pohtii, voiko – ja tarvitseeko – nykytaidetta ymmärtää.

Räihälän mukaan klassinen musiikki kuoli länsimaiden kulttuurisen iltaruskon aikaan, 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Samoihin aikoihin perinteisistä muodoistaan vapautuivat myös romaani, runo ja kuvataide. Uusi taide lähestyy yleisöä uudella tavalla: ymmärtämistä tärkeämpää on taiteen kohtaaminen ja kokeminen.

Kohtaamaan kutsuu myös Viikilä, joka avaa teoksessaan omaa suhdettaan romaaniin: ”Mikään muu asia kuin tyyli ei ole romaanissa tärkeää. Kaikki muu unohtuu, mutta maailma, jonka tyyli valaisee, jää.”

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?