Olaf Scholzin kausi Saksan johdossa alkaa keskellä kriisiä - Pääkirjoitus | HS.fi

Olaf Scholzin kausi Saksan johdossa alkaa keskellä kriisiä

Angela Merkel jätti vahvan jäljen Eurooppaan. Odotukset Olaf Scholzin kanslerikaudelle ovat myös kovat.

Valta Saksassa vaihtuu ensi viikolla Angela Merkeliltä uudelle liittokanslerille Olaf Scholzille.

4.12.2021 16:30

Saksan pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel jätti torstaina sotilassoittokunnan säestyksellä jäähyväisensä toivoen, että saksalaiset luottaisivat toisiinsa. ”Tämän pandemian kaksi viime vuotta ovat osoittaneet, miten tärkeää on luottamus politiikkaan, tieteeseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun – ja myös, miten haurasta luottamus voi olla.”

Merkelin viimeisiä virallisia tehtäviä liittokanslerina oli johtaa koronakriisikokousta. Sama on pian edessä uudella liittokanslerilla Olaf Scholzilla. Koronakriisin hoito vaatii Scholzilta paljon huomiota, mikä on ymmärrettävää mutta myös harmi. Scholzin hallituksen kunnianhimoinen ohjelma pitäisi pyöräyttää käyntiin.

Scholz johtaa kolmen keskenään hyvin erilaisen puolueen hallitusta. Sosiaalidemokraattien, liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden komboa kutsutaan puolueiden tunnusvärien mukaan liikennevalokoalitioksi. Pandemian vuoksi hallitus aloittaa hätävilkut päällä. Scholz on jo varoittanut, että Saksa voi joutua turvautumaan pakollisiin rokotuksiin. Pohdinta johtuu Saksan matalasta rokotekattavuudesta ja täysistä teho-osastoista.

Kriisiapua Scholzilta odotetaan myös Euroopan unionissa. Vallanvaihdon keskellä Scholz ja vihreitä edustava uusi ulkoministeri Annalena Baerbock eivät kuitenkaan ole juuri voineet kommentoida esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kovia puheita ja venäläisjoukkojen keskitystä Ukrainan rajalle.

Joulukuun puolivälin Eurooppa-neuvostossa Scholz on taatusti keskushenkilö. Hallitusohjelman perusteella Scholzin johtamalla Saksalla vaikuttaisi olevan todellisia haluja jatkaa EU:ssa jo pandemian keskellä alkaneita suuria remontteja.

Saksan ja Ranskan yhteistyö on keskeisessä roolissa, kun EU päivittää taloussääntöjä. Vakaus- ja kasvusopimuksen säännöt eivät enää vastaa jäsenmaiden todellista talouskehitystä ja investointitarpeita. Hallitusohjelman perusteella Saksa on myös valmis lisäämään vastuutaan EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, kun Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän otteet kovenevat.

Merkel jätti vahvan jäljen Eurooppaan. Scholz on häntä valmiimpi uudistuksiin. Odotukset ovat kovat, mutta kova on aikakin. Saksa voi tehdä paljon sen hyväksi, että eurooppalaiset luottaisivat enemmän toisiinsa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?