Aborttipäätös uhkaa jakaa Yhdysvallat kahtia - Pääkirjoitus | HS.fi

Aborttipäätös uhkaa jakaa Yhdysvallat kahtia

Poliitikot jättivät aborttioikeudesta päättämisen korkeimmalle oikeudelle, mutta nyt tuomioistuin on avaamassa asian uudestaan. Luvassa on lihava riita.

Mielenosoittajat kokoontuivat Washingtoniin tällä viikolla, kun korkein oikeus aloitti Mississipin aborttilain käsittelyn.

3.12.2021 16:30

Yhdysvaltain korkein oikeus alkoi tällä viikolla käsitellä Mississippin aborttilakia, joka tiukentaa selvästi oikeutta raskauden keskeytykseen. Tuomioistuimen ennakoidaan asettuvan Mississippin kannalle. Se merkitsisi käännettä Yhdysvaltain aborttilinjaan, joka perustuu tuomioistuimen vuonna 1973 tekemään Roe vs. Wade -ratkaisuun. Se sallii abortin, kunnes sikiö on elinkykyinen eli runsaaseen viiteen kuukauteen hedelmöityksestä.

Tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä kesällä. Jos se asettuu Mississippin kannalle, poliittinen taistelu siirtyy osavaltioihin. Monen republikaanien hallitseman osavaltion odotetaan seuraavan Mississippin esimerkkiä tai menevän vielä pidemmälle. Esimerkiksi Teksasissa on jo käytössä Mississippiä selvästi tiukempi laki.

Tähän asti abortti on innostanut varsinkin uskonnollisia äänestäjiä. Nyt heräämässä ovat demokraatit. Abortista voi tulla kuuma teema ensi syksyn välivaaleissa. Demokraattien kannalta se ei olisi välttämättä huono asia, sillä enemmistö amerikkalaisista tukee sallivaa aborttilinjaa. Pakkaa tosin sekoittaa, että abortti on vaikea moraalinen kysymys katoliselle presidentti Joe Bidenille. Samalla vaaliteemaksi voi nousta korkeimman oikeuden asema.

Korkein oikeus ei ole pystynyt pysymään erossa poliittisesta taistelusta, sillä presidentit nimittävät sinne omaa linjaansa lähellä olevia tuomareita. Tilanne on kärjistynyt, kun republikaanit ovat tehneet konservatiivituomarien nimittämisestä ykköstavoitteensa. Yritys palkittiin, kun Donald Trump pääsi nimittämään peräti kolme konservatiivituomaria. Tuomioistuin on nyt hyvin oikealla.

Abortti on ollut amerikkalaisille tuskallinen kysymys, joten poliitikot jättivät sen oikeuslaitoksen ratkaistavaksi. Nyt siitä maksetaan hintaa. Jos tuomioistuin avaa asian, se palaa poliitikoille, mutta kahta kauheampana.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?