Jokerien olisi syytä päättää, kuinka kauan joukkue haluaa kuulua Lukašenkan kaveripiiriin - Pääkirjoitus | HS.fi

Jokerien olisi syytä päättää, kuinka kauan joukkue haluaa kuulua Lukašenkan kaveripiiriin

Jokereilla on ohjelmassaan sunnuntaina vierasottelu Minskissä Dinamo Minskiä vastaan, vaikka jääkiekko on Lukašenkan propagandassa tärkeässä osassa ja vaikka hän vainoaa myös urheilijoita.

Jokerit pelasivat Minskissä vuonna 2018.

7.12.2021 16:30

Valko-Venäjän itsevaltaisella johdolla ovat ystävät vähissä.

Omat alamaiset on peloteltu hiljaisiksi poliisiväkivallalla, poliittisilla tuomioilla ja kaikenlaisella muullakin sorrolla. Niinpä juuri kukaan ei enää uskalla sanoa Valko-Venäjällä ääneen, että maata johtava Aljaksandr Lukašenka varasti viime vuoden presidentinvaalit.

Maan välit neljään rajanaapuriin ovat katki. Välirikko Puolan, Liettuan ja Latvian kanssa vain syveni, kun Lukašenka alkoi ohjata siirtolaisia rajoille. Suhdetta Ukrainaan on vaikea korjata sen jälkeen, kun Lukašenka sanoi Krimin olevan osa Venäjää.

Myös etäämmällä olevat länsimaat järkyttyivät Lukašenkan brutaaleista otteista mielenosoittajia ja opposition johtoa vastaan. Viimeisetkin valtiot tajusivat Valko-Venäjän pudonneen roistovaltioiden luokkaan, kun Valko-Venäjä viime kesänä pakotti ilmatilassaan olleen matkustajalentokoneen maahan, jotta kyydissä ollut oppositiohahmo saatiin pidätettyä.

Tämä kaikki on johtanut konkreettisiin seurauksiin. EU ja Yhdysvallat kiristivät ja laajensivat taas viime viikolla pakotteita, joiden kohteena on valkovenäläisiä toimijoita. Yhdysvallat asetti pakotteita myös Lukašenkan pojalle Dzmitry Lukašenkalle.

Eivät ystävät silti aivan loppu ole. Jäljellä ovat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja helsinkiläinen jääkiekkojoukkue Jokerit. Ystävyyden syvyyttä on toki ulkopuolisen vaikea arvioida, mutta kumpaakaan eivät näytä Lukašenkan toimet sen kummemmin häiritsevän.

Niinpä Jokereilla on ohjelmassaan sunnuntaina vierasottelu Minskissä Dinamo Minskiä vastaan, vaikka jääkiekko on Lukašenkan propagandassa tärkeässä osassa ja vaikka hän vainoaa myös urheilijoita. Jokerit perustelee matkaa KHL:n säännöillä.

Tilanteeseen pätee vanha sanonta ”kunnia menee, mutta maine kasvaa”. Jossain vaiheessa Jokerien olisi syytä vakavasti pohtia myös mainettaan.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?