Vuonna 2021 herra Godot lopulta saapui - Pääkirjoitus | HS.fi

Vuonna 2021 herra Godot lopulta saapui

Talousmaailman merkittävin ilmiö päättyvänä vuonna oli inflaation kiihtyminen – ilmiö, jota odoteltiin vuosia ihan turhaan.

Näyttelijä Esko Salminen syksyllä 2020. Huomenna hän tulee -näytelmää mainostavan paidan etupuolella luki: ”Who are you waiting for?” eli ”Ketä sinä odotat?”.

26.12.2021 2:00

Taloutta ennustavat ovat vuosi toisensa jälkeen kertoneet, että heidän tekemiinsä ennusteisiin sisältyy epävarmuutta ja riskejä. Ja kuten termitietoisissa talouspiireissä asia ilmaistaan, joidenkin riskien kerrotaan olevan yläsuuntaisia ja toisten alasuuntaisia. Arvio ylittynee tai alittunee.

Tuskin koskaan talouden näkymissä on ollut aiemmin niin paljon sumua ja sekä ylä- että alasuuntaisia isoja riskejä kuin vuosina 2020 ja 2021.

Koronaviruspandemia iski odottamattomalla voimalla keväällä 2020. Kasvu palasi kaikkien yllätykseksi hyvin nopeasti. Vuonna 2021 kaikki näytti kehittyvän ennakoimattoman hyvin syksyä kohden. Sitten epävarmuus palasi yhtäkkiä, kun pandemian uusi aalto ja omikronvariantin pelko iskivät elpyvään maailmantalouteen.

Pandemiaa edeltävänä aikana rahapolitiikan seuraajien arki oli kuin Samuel Beckettin näytelmästä En attendant Godot (Huomenna hän tulee). Aika kului poissaolevaa pohtiessa: Missä se inflaatio viipyy? Monenlaisia selityksiä keksittiin, ja inflaation tiedettiin aina olevan ihan kohta tulossa. Kun pandemia iski ensimmäisen kerran voimalla, uskottiin, että talouskasvu romahtaa eikä herra Godot ainakaan silloin saavu. Massiivinenkin elvytys voitiin arvioida inflaation kannalta vaarattomaksi.

Nyt tiedetään, että oletukset olivat pielessä. Vuonna 2021 herra Godot saapui. Talousmaailman merkittävin ilmiö päättyvänä vuonna oli inflaation kiihtyminen.

Inflaatio kiihtyi monissa länsimaissa lukemiin, joita ei ole nähty vuosikymmeniin. Yhdysvalloissa inflaatio on huolestuttavinta. Huolestuttavaa ei ole vain iso prosenttilukema vaan se, että Yhdysvalloissa inflaatio on valunut jo palkkoihin. Ilmiö ei ole silloin enää ohimenevä.

Kysyntä on pysynyt vahvana, mutta se on suuntautunut erityisesti tuontitavaroihin. Palveluiden hintoja nostaa taas se, että työmarkkinat muuttuivat pandemian aikana.

Työntekijät ovat irtisanoutuneet suurin joukoin ja jääneet seurailemaan tilannetta. Yhdysvalloissa on miljoonittain avoimia työpaikkoja, ja työnantajat ovat entistä valmiimpia maksamaan enemmän niille, jotka suostuvat palaamaan töihin tai vaihtamaan työpaikkaansa. Kysyntä ylittää tarjonnan niin palveluissa, tavaroissa kuin työmarkkinoillakin.

Hintojen nousu ajoi tänä vuonna sekä raha- että talouspolitiikan päättäjät erikoiseen tilanteeseen. Rahapolitiikkaa olisi kiristettävä, sillä liian myöhään tuleva vastaus on liian raju ja johtaa velan varaan rakennetun reaalitalouden taantumaan.

Mutta ohjauskoron nostot ja osto-ohjelmien kutistamiset pandemian käänteiden tuottaman epävarmuuden aikana voivat johtaa taantumaan joka tapauksessa. Yhdysvaltojen keskuspankki otti tämän riskin. Ensi vuodesta voi tulla vuosi, jolloin rahapolitiikka palaa normaaliin ja velalle tulee taas hinta.

Talouspolitiikan päättäjille inflaatio ei ollut vuosikymmeniin poliittinen teema. Vuonna 2021 se taas oli.

Vaikka esimerkiksi energian hintojen nousun voi ennustaa olevan ohimenevä ilmiö, se jättää jälkensä kuluttajien – äänestäjien – arkeen, kun se jättää jäljen kukkaroon. Tämän huolen ohittaminen ja asioiden tekemättä jättäminen tarkoittaa politiikan maailmassa epäonnistumista. Tekeminen talouspolitiikan välineistöllä taas tarkoittaa hyvin todennäköisesti protektionismia ja markkinoiden sotkemista – virhettä.

Silloin kun raha- ja talouspolitiikan päättäjät tarvitsisivat kipeimmin kirkasta kuvaa tulevasta, sitä ei yleensä ole tarjolla. Vain poutasäällä näkee kauas, ja tämä vuosi ei ole tosiaankaan ollut poutaisa.

Toisaalta sekä raha- että talouspolitiikka ovat ajautuneet pandemian ja inflaation kanssa tilanteeseen, jossa hyvin todennäköisesti tekee joka tapauksessa väärin, tekeepä mitä tahansa. Jos se nyt sitten päättäjiä lohduttaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?