Missä viipyy aidosti digitaalinen koronapassi? - Pääkirjoitus | HS.fi

Missä viipyy aidosti digitaalinen koronapassi?

Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa on käytössä digitaalinen sovellus, joka sisältää koronapassin lisäksi altistumisilmoitukset sekä koronauutisia.

Helsingin Musiikkitalossa tarkastettiin yleisön koronapasseja viime lauantaina.

16.12.2021 2:00

Olemme tuudittautuneet melko yleiseen käsitykseen, että Suomi on digitaalisten palvelujen edelläkävijä. Näin voi joissain asioissa ollakin, mutta koronaviruksen torjunnassa olemme jälkijunassa.

Koronapassi otettiin käyttöön liian myöhään ja liian suppeasti, eikä siitä ole vieläkään olemassa helppokäyttöistä digitaalista versiota. Espoolainen eläkeläinen Irmeli Pietilä ihmetteli asiaa HS:n mielipidesivulla viime sunnuntaina. Hän totesi aivan oikein, että koronapassin tulostaminen A4-kokoiselle paperille tai sen näyttäminen pdf-tiedostona kännykän pieneltä ruudulta tuskin edustaa digiajan huippua.

Esimerkiksi Ranskassa (TousAntiCovid) ja Saksassa (Corona-Warn-App) on otettu käyttöön viralliset digitaaliset koronasovellukset, jotka sisältävät paitsi helppokäyttöisen koronapassin myös altistumisilmoitukset sekä ajankohtaista koronatietoa. Ei voi kuin ihmetellä, miksi Suomessa ei ole käytössä vastaavanlaista sovellusta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?