Olkiluoto 3 ei ollut lainkaan hidas hanke – jos sitä vertailee oikein - Pääkirjoitus | HS.fi

Olkiluoto 3 ei ollut lainkaan hidas hanke – jos sitä vertailee oikein

Kuudentoista rakentamisvuoden jälkeen uusi ydinreaktori on valmis. Ranskassa Arevalla saattaa olla vieläkin hitaampi projekti.

Se pyörii sittenkin.

22.12.2021 2:00

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakentamista on verrattu Pietarin Iisakinkirkon rakentamiseen. Kirkon rakentamisessa meni aikaa 40 vuotta. Olkiluoto 3:n valmistamiseen meni vain kuutisentoista vuotta.

Eikä tämä ole aika eikä mikään isoissa rakennushankkeissa. Barcelonan Sagrada Famiglia -kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1882, eikä se ole vieläkään valmis. Arevan voimalahanke Flamanvillessä Ranskassa kilpailee rakentamisvauhdissa Olkiluoto 3:n kanssa. Flamanville 3:n rakentaminen aloitettiin vuonna 2007, joten jos sen käynnistys viivästyy sotkujen vuoksi vielä pari vuotta, siitä tulee vieläkin hitaampi projekti.

Olkiluoto 3 on valmis. Sen reaktori käynnistettiin tiistaiaamuna. Käynnistämisen jälkeen tehoa nostetaan portaittain, ja täydellä teholla voimala tuottaa sähköä todennäköisesti ensi kesänä.

Olkiluoto 3:n kanssa ”todennäköisesti” on ollut vuosien varrella tarpeellinen vahvistussana. Kun kesä koittaa ja voimala toimii täysillä, Suomi pääsee – todennäköisesti – sähkön suhteen omavaraiseksi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?