Venäjän johto valmistelee kansalaisia sotaan - Pääkirjoitus | HS.fi

Venäjän johto valmistelee kansalaisia sotaan

Venäjän johdon Ukrainaa koskevat puheet ovat viime päivinä koventuneet entisestään.

Ukrainalaissotilaat osallistuivat sotaharjoituksiin Ukrainan asevoimien viime viikolla julkaisemassa kuvassa.

22.12.2021 16:30

Venäjällä Ukrainaan liittyvä puhe on viime päivinä muuttunut entistäkin uhkaavammaksi. Samalla Venäjä on jatkanut joukkojen keskittämistä Ukrainan rajoille.

Viesti on ollut toki kova jo marraskuun puolivälistä, jolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati länttä kunnioittamaan Venäjän ”punaisia linjoja”. Sillä hän näyttää tarkoittavan Ukrainan ja sotilasliitto Naton kaiken yhteistyön lopettamista. Putinin vähän aiemmin länneltä vaatimat turvatakuut puolestaan tarkentuivat viime viikolla, kun Venäjän ulkoministeriö julkaisi vaatimuslistan itäisen Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin muuttamiseksi.

Viime viikolla julkistettu lista on Yhdysvalloille ja muulle lännelle mahdoton hyväksyä, minkä Venäjän johdon on arveltu tietävän. Ehdotus lisäsikin pelkoa Venäjän uudesta avoimesta hyökkäyksestä Ukrainaan ja Itä-Ukrainan sodan laajentamisesta.

Tiistaina Putin sanoi Venäjän olevan valmis ”sotilaallis-teknisiin vastatoimiin”, mikäli länsimaat jatkavat sotilaallista yhteistyötä Ukrainan kanssa. Puolustusministeri Sergei Šoigu väitti samassa tilaisuudessa, että Nato jatkaa asemansa vahvistamista Ukrainassa ja että itäisessä Ukrainassa on yli 120 yhdysvaltalaista palkkasotilasta valmiina jonkinlaiseen kemialliseen iskuun.

Lisää kovaa puhetta on odotettavissa torstaina, kun Putin pitää vuotuisen lehdistötilaisuutensa.

Tilanne kiristyy nyt pahaenteisesti, kun Venäjä koventaa puheitaan ja toimiaan rajalla. Venäjälle jo alueita menettänyt Ukraina ei suostu kellahtamaan selälleen, eikä länsi voi antaa Venäjälle Ukrainan pään yli veto-oikeutta Ukrainan asioihin. Lännen tuki Ukrainalle on sitä paitsi hyvin rajallista.

Putinin valmistautumista sotaan ja hänen bluffiaan on vaikea erottaa toisistaan. Venäjän johto kuitenkin selvästi valmistelee venäläisiä sotaan sekä johtajien puheilla että television propagandalla. Se ei ole hyvä merkki.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?