Ihmiskaupan tutkinnan ongelmat herättävät huolen poliisin koko laillisuusvalvonnan toimivuudesta - Pääkirjoitus | HS.fi

Ihmiskaupan tutkinnan ongelmat herättävät huolen poliisin koko laillisuusvalvonnan toimivuudesta

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen löysi poliisin toiminnasta ihmiskaupan tutkinnassa useita lainvastaisuuksia ja ongelmia. Poliisin oma laillisuusvalvonta ei ollut huomannut näitä epäkohtia.

HS:n ihmiskaupan tutkintaa käsitelleessä huhtikuisessa artikkelissa esiintyi thaimaalainen Mali, jonka tapauksesta Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä teki rikosilmoituksen. Poliisi ei kuullut ketään eikä tehnyt juuri muutakaan selvitystä ennen kuin päätti, että tapauksessa ei ollut syytä epäillä rikosta.

30.12.2021 2:00

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen antoi tiistaina laajan ja tiukkasanaisen päätöksen poliisin toiminnasta ihmiskaupan ja lähirikosten tutkinnassa.

Puumalainen kävi päätöstä varten läpi 50 poliisin esitutkintaa. Hän löysi useita lainvastaisuuksia ja vakavia puutteita paitsi poliisien osaamisessa myös toiminnassa. Ongelmat olivat niin isoja, että viisi poliisilaitosta sai huomautuksen, ja yhden tutkinnanjohtajan toiminnasta on aloitettu rikostutkinta.

Apulaisoikeuskanslerin tutkinta sai alkunsa HS:n viime keväänä julkaisemasta artikkelista (HS 25.4.). Se osoittautui aihettaan isommaksi, sillä Puumalaisen päätöksen varsinainen ydin ei ole ihmiskaupan tutkinnan ongelmissa vaan poliisin oman laillisuusvalvonnan räikeässä pettämisessä. Se puolestaan herättää ikäviä kysymyksiä siitä, kuinka toimivaa poliisin oma laillisuusvalvonta ylipäätään on. Poliisi kun mielellään kehuu sen tehokkuutta.

Nämä epäilyt on pikaisesti karistettava, mikä vaatii poliisijohdolta avoimuutta ja tekoja.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?