Ilotulitteet tuottavat monelle surua - Pääkirjoitus | HS.fi

Ilotulitteet tuottavat monelle surua

Ilotulitteita on ostettu tänäkin vuonna ahkerasti, vaikka monet haluaisivat rajata niiden käytön ammattilaisille.

Myyjä Jamie Acosta esittelee ilotulitteita Kampin kauppakeskuksessa.

31.12.2021 2:00 | Päivitetty 31.12.2021 13:19

Uudenvuodenaaton ilta on joillekin suomalaisille vuoden parasta, toisille pahinta aikaa – ja molemmille samasta syystä: koska silloin saa ampua ilotulituksia.

Paukuttelua ovat vastustaneet erityisesti koiran omistajat, joiden lemmikit säikkyvät kovia ääniä. Esiin on myös nostettu tulitteista aiheutuvat silmävammat ja tulipalot sekä luontoon kertyvä roska.

Yli 65 000 allekirjoitusta kerännyt Rajat räiskeelle -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle marraskuussa 2019. Aloitteessa vaaditaan ilotulitteiden käytön kieltämistä muilta kuin ammattilaisilta. Koronakiireiden vuoksi eduskunnan talousvaliokunta ei ole ehtinyt käsitellä aloitetta. Vaarana on, että aloite jää tältä eduskunnalta käsittelemättä ja raukeaa. Se olisi kansanvallan väheksyntää.

Aloitteen vaatimus on kova, sillä yhtä tiukkoja kieltoja ei maailmalta paljon löydy. Jos kieltoon kuitenkin päädyttäisiin, tilalle tulisi saada ammattilaisten hoitamia näytöksiä, sillä haitoistaan huolimatta ilotulitus on monelle tärkeä vuoden vaihtumisen perinne.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?