Koronatoimissa on syytä lakata käymästä edellistä sotaa - Pääkirjoitus | HS.fi

Koronatoimissa on syytä lakata käymästä edellistä sotaa

Testausta ja jäljitystä ei pidä tehdä byrokratian vuoksi, jos voimavarat tarvitaan muualle.

Ihmiset jonottivat yksityiseen koronavirustestiin Narinkkatorilla torstaina.

30.12.2021 16:30

Omikronepidemia etenee sellaisella vauhdilla, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä koronatesteistä peräti kolmannes on positiivisia. Testaus on ruuhkautunut ja tartunnanjäljitys pudonnut kärryiltä.

Niinpä suurissa kaupungeissa on lakattu käymästä edellistä sotaa ja keskitytty uuden tilanteen kannalta olennaiseen: riskiryhmien suojeluun, terveydenhuollon toimintakyvyn varmistamiseen ja rokottamiseen. Jäljitys on keskitetty hoitolaitoksiin ja sote-henkilöstöön.

Muut altistuneet saavat nyt tiedon parhaiten, jos koronatartunnan saanut itse ilmoittaa niille, joiden kanssa on ollut viime päivinä tekemisissä. Näin ihmiset ovat paljolti toimineet tähänkin asti.

Kansalaisten järkeen ja vastuullisuuteen voi muutenkin panna uskoa, kun he vain saavat järkevät ohjeet. Ihmiset tarvitsevat ymmärrettävät neuvot itsensä hoitamiseen ja siihen, kuinka hakeutua hoitoon, jos kunto heikkenee.

Kahdesti rokotetut perusterveet työikäiset selviävät todennäköisesti taudista hyvin. Ellei lieväoireiselle löydy testiaikaa heti, sen takia ei pidä lähteä ruuhkauttamaan päivystystä eikä muutenkaan ihmisten ilmoille. Testin ehtii ottaa vielä parinkin päivän päästä. Vaikka PCR-testin tai kotitestin tulos olisi negatiivinen, oireisena on silti syytä pysyä kotona eikä lähteä tartuttamaan tautiaan muihin, oli se mikä tahansa.

Testaamatta jäävien tartuntojen takia on herännyt huolta, ettei sairastettu tauti päivity koronapassiin, tai tartuntatautipäivärahoja jää saamatta. Lain mukaan karanteeni tai eristysmääräys ei kuitenkaan välttämättä edellytä testitulosta eikä määräyksiä kuulu automaattisesti jakaa kaikille altistuneille ja sairastuneille.

Koronadiagnoosikin on mahdollista merkitä jälkikäteen koronapassin lähteenä toimivaan Kantaan, jopa ilman testitulosta. Viranomaisten kontolla on ratkoa, miten byrokratian vaatimukset saadaan täytettyä niin, etteivät ne häiritse tärkeintä eli tautitilanteen hoitamista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?