Koronan neljäs aalto voi pudottaa yhteiskunnan polvilleen - Pääkirjoitus | HS.fi

Koronan neljäs aalto voi pudottaa yhteiskunnan polvilleen

Omikronvariantti leviää räjähdysmäisesti. Jokainen voi nyt omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, miten tästä selvitään ilman kohtuuttomia seurauksia.

Rokotus on edelleen paras keino välttyä vakavalta koronataudilta.

5.1. 2:00 | Päivitetty 5.1. 6:26

Bussivuoroja jää ajamatta, lähijunan aikataulu pettää eikä synnytyssairaalassa ole tarpeeksi kätilöitä. Maailmalla perutaan lentoja ja tartuntakäyrät nousevat pystysuoraan. Nämä viime päivien uutiset kertovat koronapandemian uusimmasta vaiheesta. Omikronvariantti leviää räjähdysmäisesti ja läpäisee koko yhteiskunnan.

Lähiviikkoina jotkin yhteiskunnan kriittiset toiminnot, kuten terveydenhuolto, ruokahuolto ja liikenne voivat ajautua vaikeuksiin. Pääkaupunkiseudun ruokakaupoissa on vielä tavaraa, mutta hyllyjä ei ole saatu täytettyä normaaliin tapaan.

Uusi aalto on uudenlainen. Sen vaikutukset yksilölle ovat aiempaa lievemmät, mutta yhteiskunnalle rajut, sillä tauti kaataa niin suuren osan väestöstä kerralla sairausvuoteeseen tai altistumisen vuoksi karanteeniin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa positiivisen testituloksen saaneiden eristysaika on lyhennetty kymmenestä viiteen päivään, jotta yhteiskunta ei halvaantuisi. Karanteenin lyhentämistä kannattaisi harkita myös Suomessa.

Epidemian neljäs aalto on rajumpi kuin aiemmat. Edellisissä aalloissa epidemiaa on yritetty nujertaa tai ainakin hillitä, mutta nyt vauhtia voidaan korkeintaan vähän jarrutella. Se tarkoittaa, että lähiviikkoina tartuntaluvut nousevat hirmuisiksi.

Uudenvuoden viikonlopulta Suomessa todettiin yli 17 000 uutta tartuntaa. Testaukset ja jäljitykset eivät enää pysy tartuntojen perässä.

Tartunnan saajille omikron näyttää onneksi aiheuttavan pääasiassa melko lievän taudin. Tilannetta helpottaa sekin, että valtaosalla ihmisistä on jo kaksi rokotusta ja riskiryhmäläisillä kolme. Rokotus on edelleen paras ja välttämätön keino suojautua vakavalta koronataudilta.

Yksinkertaiset keinot, kuten kasvomaskien käyttö ja ahkera käsien pesu ovat yhä tärkeitä. Lisäksi varsinkin riskiryhmiin kuuluvien on otettava todesta kehotus välttää turhia kontakteja. Oireisena kenenkään ei pidä lähteä kotoaan minnekään.

Sairaaloiden teho-osastot eivät onneksi ole täyttyneet yli kantokyvyn. Sairaalahoidossa sen sijaan on pitkälti yli 300 ihmistä. Heistä suurin osa on rokottamattomia.

Pandemian alkuaikoina maan hallitus astui kameroiden eteen toistuvasti kertomaan uusista rajoituksista ja teroittamaan kansalaisille tilanteen vakavuutta. Nyt näitä puheenvuoroja tulee harvemmin, sillä aika vähän on päättäjien toimin tehtävissä. Me olemmekin nyt jokainen vastuussa toisistamme.

Suomessa rajoitustoimien seuraaminen on muuttunut hankalaksi, koska päätöksiä tehdään eri tasoilla. Hallitus päättää ravintoloiden rajoituksista, mutta muut paikat, kuten kuntosalit, ovat aluehallintovirastojen vastuulla.

Tästä on seurannut epäjohdonmukaisuutta. Ravintolassa voi käydä päiväkaljalla, mutta esimerkiksi kuntosalille ei pääse ollenkaan, vaikka kuntosaleja ei ole todettu korkean riskin tartuntapaikoiksi. Rajoituksiin ei ole vieläkään saatu johdonmukaista linjaa, mikä syö muutenkin uupuneiden ihmisten uskoa niihin.

Neljäs aalto leviää maailmalla nopeasti, mutta se voi olla myös nopeasti ohi. Asiantuntijoiden mukaan omikronin pahin vaihe kestää 6–8 viikkoa. Siihen viittaavat kokemukset Etelä-Afrikasta. Vertailua tosin vaikeuttaa se, että Etelä-Afrikassa aiemmin sairastaneita on ollut enemmän ja rokotettuja vähemmän kuin Suomessa. Mutta samanlaisella tartuntakäyrällä tilanne helpottuisi viimeistään maaliskuussa.

Jossain vaiheessa epidemiassa tulee se viimeinen aalto. Se aika voi olla nyt, mutta luvata sitä ei vielä voi. Siksi nyt kysytään sitkeyttä sitkeyden perään.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?