Neuvottelusuma alkaa toivottavasti purkautua - Pääkirjoitus | HS.fi

Neuvottelusuma alkaa toivottavasti purkautua

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa syntyi sopu nopealla aikataululla.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala selviytyi teknologiateollisuuden neuvotteluista vähällä.

5.1. 16:30

Teknologiateollisuuden työnantajayhdistys ja työntekijöitä edustava Teollisuusliitto pääsivät tiistaina alustavaan sovintoon alan uudesta työehtosopimuksesta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan avustuksella.

Työnantajayhdistyksen hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen keskiviikkoaamuna. Teollisuusliiton kantaa pitää odottaa perjantaihin, jolloin liiton hallitus käsittelee asiaa. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan vasta sen jälkeen.

Tuskin Teollisuusliiton neuvottelijatkaan arvasivat sovittelijan luo mennessään, että he tulevat sieltä tuloksen kanssa ulos. Piekkala ei arvannut.

Neuvottelutuloksen syntyminen antaa toiveita siitä, että sopimus myös hyväksytään, tosin varmaan pitkän keskustelun jälkeen. Esimerkiksi vuoden 2016 kilpailukykysopimus hyväksyttiin Teollisuusliiton valtuustossa äänestyspäätöksellä.

Vasta Teollisuusliiton hyväksymisen jälkeen voi sanoa, että alalle on syntynyt päänavaus. Työnantajayhdistys kyllä iloitsi päänavauksesta jo ylempien toimihenkilöiden sopimuksen jälkeen sunnuntaina, mutta Teollisuusliiton Riku Aalto ei siihen iloon vielä yhtynyt.

Nyt kun marssijärjestys on löytynyt, talven neuvottelusuma alkaa toivottavasti purkautua muuallakin, esimerkiksi Kemianteollisuudessa. Teollisuusliiton sopimuksesta voi hyvinkin syntyä työmarkkinoiden niin sanottu yleinen linja.

Vaikka Teollisuusliiton sopimuksen sisällöstä saati euromääristä ei vielä tiedetä, olettaa voi, että sopu löytyi läheltä toimihenkilöiden 1,8 prosenttia. Tasoa voi pitää maltillisena. Voi olla, että työntekijäpuolella oli halua osoittaa neuvottelukykyä tilanteessa, jossa työnantajat ajavat rakenteisiin käyviä uudistuksia.

Omaa sopimusmalliaan ajavassa UPM:ssä sopu on yhä kaukana. Keskiviikkona Paperiliitto ilmoitti jatkavansa lakkoa yhtiön tehtailla helmikuun puolelle.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?