Hinnat nousevat ja luovat epävakautta - Pääkirjoitus | HS.fi

Hinnat nousevat ja luovat epävakautta

Kuluttajahintojen nousu on pitkästä aikaa iso poliittinen teema kaikkialla maailmassa

Elämisen kallistuminen nostattaa tyytymättömyyttä Turkissa. Mielenosoitus Ankarassa torstaina.

9.1. 16:30

Viime kuukaudet ovat tehneet selväksi, että kuluttajahinnat ovat palanneet politiikan esityslistalle kaikkialla. Politiikan epävakaus tuottaa inflaatiota ja inflaatio politiikan epävakautta.

Tuoreimmat näytöt hintojen tuhovoimasta tulevat Kazakstanista. Mielenosoitukset alkoivat, kun energian hinnat nousivat, eikä hallitus pyrkinyt niitä hillitsemään. Kazakstanissa liikenteessä tarvitaan paljon nesteytettyä maakaasua. Nesteytetyn kaasun maailmanmarkkinahinta on ollut nousussa. Erityisesti Aasian kova kysyntä nostaa hintoja.

Hintojen nousu uhkaa myös Turkin valtaapitäviä. Joulukuun inflaatio oli Turkissa 36 prosenttia. Turkin valuutta on menettänyt vuodessa arvostaan suhteessa euroon ja dollariin noin puolet. Turkin talousahdingon takana on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin pähkähullu talouspolitiikka, jossa tulta sammutetaan bensiinillä: inflaatiota yritetään hillitä alhaisilla koroilla. Ostovoiman romahdus kasvattaa tyytymättömyyttä Turkissa.

Hinnoissa ja ostovoimassa piilee vaara myös Venäjällä. Rupla on pitänyt arvonsa melko hyvin, eikä inflaatio laukkaa valtoimenaan. Näkymät ovat kuitenkin heikot, eikä ostovoima kasva. Venäjällä erityisesti nuoret katsovat, että heidän ostovoimansa heikentyy tulevaisuudessa, mikä on jopa aika todennäköistä, sillä maan talous ei kehity.

Energian hinnat ovat muuttuneet yhä poliittisemmaksi asiaksi myös lännessä. Ranska koki jo keltaliivien nousun pari vuotta sitten, kun polttonesteet kallistuivat. Energia on tänä talvena kallistunut nopeasti, ja samaan aikaan EU-maiden pitäisi ajaa hinnoilla fossiilista energiaa pois markkinoilta.

Yhdysvalloissa inflaatio kiihtyy nopeasti. Demokraatit lupasivat, että taloudesta tehdään tavallista duunaria hyödyttävä. Näytöt talouden voitoista ovat vähäiset ja jäävät pimentoon, jos ostovoima kutistuu ja korot nousevat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?