Venäjän uhittelu Euroopalle ja lähestyvät parlamenttivaalit virittävät Ruotsin Nato-keskustelua - Pääkirjoitus | HS.fi

Venäjän uhittelu Euroopalle ja lähestyvät parlamentti­vaalit virittävät Ruotsin Nato-keskustelua

Ruotsin pääministeripuolueen sosiaalidemokraattien pitkään linjaan on kuulunut painottaa Ruotsin sotilaallista liittoutumattomuutta, kun taas porvaripuolueiden blokkia johtava maltillinen kokoomus haluaa vauhdittaa Nato-keskustelua.

Ruotsi syventää Nato-yhteistyötä muttei ole kiinnostunut jäsenyydestä, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist maanantaina.

10.1. 16:30

Yhdysvaltojen ja Venäjän kireät neuvottelut Euroopan turvallisuudesta synkistävät Ruotsin jokavuotisen Sälenin turvallisuuskonferenssin puheenvuorojen sävyjä. Koronatilanteen vuoksi etäyhteyksin järjestetyssä seminaarissa maanantaina puhuneen puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan jokaisella valtiolla on oikeus tehdä itsenäisiä turvallisuuspoliittisia valintoja. ”Se ei ole neuvoteltavissa”, hän sanoi.

Ruotsi syventää Nato-yhteistyötä, kuten harjoitustoimintaa ja tiedonvaihtoa, mutta sosiaalidemokraattien tuella Ruotsia ei kuitenkaan olla viemässä Natoon, Hultqvist sanoi. ”Emme ole menossa Natoon nyt tai myöhemmin.”

Toista mieltä on opposition pääpuolueen eli maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Hän haluaa Ruotsille samankaltaisen, ulkovalloillekin viestitetyn Nato-option kuin Suomella on. Kristersson kiitteli puheessaan Suomen nopeaa ja selväsanaista reagointia Venäjän uhkavaatimuksiin, joista osansa saivat myös Suomi ja Ruotsi. Venäjä vaatii, ettei Nato ota uusia jäseniä.

Ruotsissa on syyskuussa parlamenttivaalit, ja Sälenissä kuultiinkin jo vaalipuheita. Maltillinen kokoomus käynnistää keskustelua paitsi Natosta ja puolustusmenojen kasvattamisesta myös ydinvoimasta.

Sosiaalidemokraateille Nato-keskustelu on vaivalloista. Puheessaan Hultqvist painotti Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön merkitystä sekä vahvaa sidettä Yhdysvaltoihin.

Pääministeri Magdalena Andersson ei puhunut turvallisuuskonferenssissa, mitä Ruotsissa kummeksuttiin. Andersson on kuitenkin kutsunut parlamenttipuolueet koolle keskustelemaan kiristyneestä turvallisuustilanteesta.

Demarihallitus haluaa päivittää Ruotsin turvallisuusstrategian vielä tänä keväänä. Se on selvää, että puolustusyhteistyö Suomen kanssa on Ruotsin kaikille puolueille tärkeää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?