Korkein oikeus antoi huolellisesti perustellun päätöksen Vehkoon tapauksessa - Pääkirjoitus | HS.fi

Korkein oikeus antoi huolellisesti perustellun päätöksen Vehkoon tapauksessa

Perusteellinen ennakkopäätös oli tärkeä, sillä kunnian­loukkaus­asioissa tutkinta-, syyttämis- ja tuomitsemis­käytännöt ovat vaihdelleet aivan liikaa eri puolilla maata.

Junes Lokka (toinen vas.), Johanna Vehkoo (oik.) ja Vehkoon asianajaja Martina Kronström (kesk.) valmistautuvat istuntoon Rovaniemen hovioikeudessa Oulussa elokuussa 2020, kun hovioikeus aloitti Vehkoon kunnianloukkaussyytteen käsittelyn.

12.1. 2:00

Korkein oikeus teki tiistaina merkittävän päätöksen, kun se hylkäsi toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon syytteen kunnianloukkauksesta. Oulun käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat aiemmin tuominneet Vehkoon entisen Oulun kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta Facebookissa.

Korkeimman oikeuden päätös oli paitsi oikea ja järkevä myös huolellisesti ja selkeäsanaisesti perusteltu. Perusteellinen ennakkopäätös olikin tärkeä, sillä kunnianloukkausasioissa tutkinta-, syyttämis- ja tuomitsemiskäytännöt ovat vaihdelleet aivan liikaa eri puolilla maata. Sen vahvisti myös HS:n laaja selvitys keväällä 2019 (HS 10.3.2019). Tilanne on heikentänyt luottamusta oikeuslaitokseen, mikä on aina huolestuttavaa.

Päätös oli tärkeä sananvapauden kannalta korostaessaan asiayhteyden merkitystä. Jos on Lokan tapaan hakeutunut julkiseen asemaan ja kommentoi kärkkäästi muita, on itsekin siedettävä kovempia kommentteja.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?