Monella päättäjällä on pää täynnä hattuja - Pääkirjoitus | HS.fi

Monella päättäjällä on pää täynnä hattuja

Suomessa poliitikoilla on tapana haalia itselleen luottamustehtäviä. Aluevaltuustot tuovat monelle yhden tehtävän lisää.

Li Andersson (vas) on puolueen puheenjohtaja, ministeri, kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja pian ehkä myös aluevaltuutettu.

14.1. 2:00

Poliitikoilla on monta hattua, ja lisää tulee. Viime eduskuntavaaleissa valituista kansanedustajista ennätysmäärä eli 171 oli myös kunnanvaltuutettuja. Nyt moni heistä haluaa vielä kolmannen hatun: aluevaaleissa on ehdolla peräti 111 kansanedustajaa.

Kysymys on tuskin vallanhalusta. Moni poliitikko lähtee ehdolle velvollisuudentunnosta, koska tunnetun nimen toivotaan tuovan puolueelle ääniä. Valtuustoissa sitten istutaan, minkä ehditään.

Asia ei ole kuitenkaan ihan ongelmaton. Kansanedustaja on perustuslain mukaan velvollinen noudattamaan toimessaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset. Kunnanvaltuutetun tulee kuntalain mukaan edistää kunnan ja sen asukkaiden etua. Aluevaltuutetun taas tulee lain mukaan edistää hyvinvointialueen ja sen asukkaiden etua.

Jos kunnan, alueen ja valtakunnan edut ovat keskenään ristiriidassa, mitä lakia kolmoisroolissa oleva päättäjä noudattaa ja mitä ei?

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?