Venäjä taistelee Ukrainaa ja aikaa vastaan

Venäjän sota Ukrainassa ei suju hyvin. Kohta se voi sujua huonommin.

Klytškon nyrkkeilijäveljekset Vitali ja Volodymyr puolustavat Kiovaa.

7.3. 16:30

Ukrainan sodan asetelma on muuttunut perusteellisesti. Suurvallan sotilasnäytöksen sijasta olemme todistamassa suurvallan nöyryytystä, jonka symboliksi on noussut Kiovaan vievälle tielle juuttunut sotilassaattue.

Tilanne on Venäjän presidentin Vladimir Putinin kannalta nolo. Venäjän piti todistaa voimansa maailmalle. Sen sijaan maan armeijasta uhkaa tulla vitsi. Ulospääsyä umpikujasta haetaan todennäköisesti panoksia kasvattamalla. Tulossa on lisää summittaisia pommituksia, tykkitulta, raunioita ja siviiliuhreja.

Hengen päälle saanutta vastustajaa ei niilläkään helposti nujerreta. Kiovasta voi tulla painajainen. Huonoja vaihtoehtoja on kaksi: kaupungin pommittaminen maan tasalle tai pitkä ja verinen kaupunkisota. Historiallisen Kiovan tuhoaminen olisi sotarikos, jota olisi mahdoton selittää Venäjän kansalle. Kaupunkisota taas ei onnistu ilman kuolemaan valmiita taistelijoita, joita Venäjältä ei välttämättä löydy. Amerikkalaistietojen mukaan Venäjä värvääkin jo palkkasotilaita Syyriasta.

Venäläiset taistelevat aikaa vastaan. Sota pitäisi saada loppumaan ennen kuin katastrofin koko syvyys valkenee omalle kansalle. Puolustus kuitenkin vahvistuu päivä päivältä. Ukrainalaisten rohkea taistelu on avannut asehanat. Viikossa maahan on virrannut 17 000 panssarintorjunta-asetta, mukana 1 500 kertasinkoa Suomesta. Nurkkaan ajettuna Putinilta voi odottaa mitä vain.

Vaara sodan laajenemisesta on ilmeinen. Sodan raaistuminen voi lisätä vaatimuksia länsimaiden sotilaallisesta väliintulosta tai lentokieltoalueesta. Venäjä voi myös päättää tulkita aseavun tai taloussanktiot sotatoimiksi.

Länsimaiden pitää nyt pysyä lujana Venäjän uhkailujen edessä ja jatkaa ukrainalaisten tukemista, mutta tehdä kaikkensa, jotta sota ei laajene Venäjän ja Naton suoraksi yhteenotoksi, koska sillä voisi olla kohtalokkaat seuraukset.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?