Dosentin arvo pitää voida perua

Keskustelussa dosentin arvon perumisesta on käytännössä kyse Johan Bäckmanista, joka käyttää Helsingin yliopiston dosentuurinsa tuomaa arvovaltaa toitottaessaan propagandaansa.

Johan Bäckman hovioikeuden aulassa syksyllä 2019.

9.3. 2:00 | Päivitetty 9.3. 6:27

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti esiin taas vanhan vaatimuksen, että yliopistoilla pitäisi olla oikeus peruuttaa myöntämänsä dosentin arvo. Käytännössä kyse on Kremlin kellokkaana tunnetusta Johan Bäckmanista, joka käyttää Helsingin yliopiston dosentuurinsa tuomaa arvovaltaa toitottaessaan propagandaansa. Alkuvuodesta hän sai ehdollista vankeutta toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta.

Helsingin yliopisto on ottanut etäisyyttä Bäckmaniin, mutta nykyisessä yliopistolaissa ei ole säännöstä dosentin arvon peruuttamisesta. Niin ei voi siis tehdä. Laki lähtee muutenkin siitä, että arvo myönnetään tunnustuksena tieteellisistä ja opetuksellisista ansioista. Nuhteettomuutta tai hyvämaineisuutta ei edellytetä.

Nyt lakia on syytä muuttaa. Se on tehtävä huolellisesti, sillä yliopistoissa sananvapaus on erityisen tärkeää. Kynnyksen dosentin arvon peruuttamiseksi pitää olla hyvin korkea. Peruuttamisen pitää kuitenkin olla yliopistoille mahdollista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?