Presidentti ja hallitus sitouttavat puolueet selon­teolla Nato-prosessiin

Tällä viikolla turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on tapahtunut paljon. Maanantaina selvisi, että hallitus valmistelee selontekoa, jonka pohjalta päättäjät alkavat pohtia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan muutosta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (vas.), pääministeri Sanna Marin ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson eduskunnan ylimääräisellä kyselytunnilla keskiviikkona.

12.3.2022 2:00

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne muuttui hetkessä, kun Venäjä hyökkäsi runsaat kaksi viikkoa sitten Ukrainaan. Samalla muuttui myös monien suomalaisten näkemys Nato-jäsenyydestä.

Muutos on näkynyt jo selvästi mielipidekyselyissä. Ylen helmikuun lopulla (Yle 28.2.) julkaisemassa mittauksessa Nato-jäsenyyttä kannatti ensimmäistä kertaa enemmistö eli 53 prosenttia. HS:n muutamaa päivää myöhemmin (HS 4.3.) julkaisemassa HS-gallupissa jäsenyyttä tuki 48 prosenttia. Luku oli 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin vielä HS:n tammikuun alussa teettämässä kyselyssä. HS-gallupissa jäsenyyden vastustajien määrä putosi 15 prosenttiyksikköä 42 prosentista 27 prosenttiin. Tällaiset muutokset ovat mielipidemittauksissa hyvin poikkeuksellisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?