Putin julisti puhdistusten alkavan

Venäjän johtaja Vladimir Putin piti keskiviikkoiltana televisioidun puheen, jossa hän syytti lännen ”viidennen kolonnan” pyrkivän hajottamaan Venäjää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui keskiviikkona hallituksen videokonferenssiin, jonka aluksi hän piti puheen, jossa sanoi lännen pyrkivän heikentämään Venäjää ”viidennen kolonnan” avulla.

17.3. 16:30

Keskiviikkoiltana maailmalla alkoi levitä tieto, että Ukrainan ja Venäjän välisissä tulitaukoneuvotteluissa olisi tapahtunut edistystä. Nämä huhut kuitenkin murskautuivat, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaantui hetkeä myöhemmin puhumaan Venäjän televisioon.

Virallisesti kyse oli hallituksen aluetukia koskevasta videokonferenssista, mutta Putin piti sen aluksi venäläisille kohdistetun puheen. Siinä oli venäläisille selvä viesti. Jos Venäjän vallanpitäjät halusivat aiemmin kitkeä Venäjältä vastustajansa ja kriitikkonsa, nyt tilaa ei ole enää neutraaleillekaan. Jos ei ole Putinin puolella, on maanpetturi.

Putin aloitti kehumalla ”erikoissotilasoperaation” eli hyökkäyksen Ukrainaan edistyvän suunnitellusti. Hän väitti taas kerran hyökkäyksen olleen välttämätön Venäjän turvallisuuden vuoksi. Kaikki verenvuodatus on Putinin mukaan lännen ja sen ohjaaman Ukrainan johdon syytä. Lännen tavoitteena on Putinin mukaan Venäjän tuhoaminen; hyökkäys oli uusi tekosyy asettaa uusia pakotteita.

Tämän jälkeen Putinin olikin luontevaa väittää lännen yrittävän heikentää Venäjää ”viidennen kolonnan” avulla. Hän sanoi venäläisten kyllä erottavan ”pohjasakan ja petturit” ja sylkäisevän heidät ulos kuin ”suuhun vahingossa lentäneen mäkäräisen”. Putinin mukaan tällainen yhteiskunnan sisäinen puhdistus vahvistaa maata.

Putinin puhe oli pahaenteinen. Edessä on kiihtyvä sorto ja vaino. Kun Venäjä tällä viikolla irtaantui Euroopan neuvostosta ennen kuin se ehdittiin erottaa, se voi palauttaa myös kuolemantuomion.

Puhe oli silti myös paljastava. Vain vaivoin piilossa pysynyt raivo paljasti avuttomuuden, kun hyökkäys Ukrainaan ei selvästikään suju suunnitelmien mukaan ja Venäjän talous on syöksykierteessä.

Niinpä Putinin puhe oli selvästi merkki heikkoudesta. Järjestelmä rapautuu hänen ympäriltään. Lähiajat ovat Venäjällä kuitenkin ikäviä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?